spot_img
spot_img
AcasăLifestyleModul de functionare al unei instalatii frigorifice – iata ce trebuie sa...

Modul de functionare al unei instalatii frigorifice – iata ce trebuie sa stii!

DISTRIBUIȚI

O instalatie frigorifica are la baza un mod de operare format din 4 etape sau elemente. Acestea sunt aferente anumitor componente ale unei instalatii frigorifice si se completeaza, creand astfel asa numitul ciclu de refrigerare.

In cele ce urmeaza vei afla mai multe lucruri despre acesta, implicit despre importanta mentenantei regulate si preventive aduse asupra acestui tip de instalatii.

Compresorul

Agentul de racire apare in interiorul unei instalatii frigorifice sub forma de vapori reci. Acestia sunt transportati catre compresor, prima componenta esentiala a unei instalatii. Acesta actioneaza precum un motor si este principalul consumator de putere cand vine vorba de refrigerare.

Nivelul ridicat de consum se datoreaza faptului ca aceasta componenta este responsabila de transportul agentului de racire in restul instalatiei. Compresorul compreseaza, evident, vaporii reci si ii transforma in vapori cu o temperatura si presiune foarte ridicate.

Condensatorul

Aceasta componenta raceste agentul de refrigerare al unei instalatii frigorifice. Agentul se transforma aici in lichid sau condens. Condensatorul se foloseste de aerul rece din exterior pentru a crea un transfer de temperatura si a actiona asupra agentului de racire care se afla in interiorul unei bobine.

Presiunea inalta si scaderea drastica a temperaturii cauzate de consdensator schimba aspectul agentului de racire – acesta devine lichid cu temperaturi ridicate.

Dispozitivul de expansiune

Acest element are rolul de a scadea presiunea agentului de refrigerare, pentru ca acesta din urma sa poata intra in siguranta in evaporator. Schimbarea presiunii in cadrul dispozitivului de expansiune face ca agentul de refrigerare sa capete forma lichida si de vapori, la temperaturi scazute.

Scaderea presiunii este singurul rol al dispozitivului de expansiune – anume de pregatire pentru urmatorul pas din ciclul de refrigerare.

Evaporatorul

Evaporatorul raceste aerul din interiorul unei instalatii frigorifice. Cum face acest lucru? Ei bine, acesta fierbe agentul de racire care trece prin evaporator. Fierberea se realizeaza prin utilizarea aerului cald suflat peste bobinele evaporatorului.

In aceasta etapa, se realizeaza un transfer de caldura intre aer si agentul de racire. Acesta din urma fiind rece, aerul capata temperaturi scazute, dupa care este ventilat in spatiul care trebuie racit, dupa caz.

Totodata, agentul de racire are acum o presiune scazuta si forma de vapori relativ reci. Evaporatorul pregateste acest agent, din nou, pentru interactiunea cu compresorul si implicit repetarea intregului proces/ciclu de refrigerare.

Importanta mentenantei regulate si preventive

De ce este mentenanta importanta in cazul ciclului de refrigerare? In primul rand, pentru ca agentul de racire are un oarecare termen de valabilitate si totodata poate cauza daune la nivelul anumitor componente.

Astfel, cele patru componente mentionate mai sus din cadrul unei instalatii frigorifice trebuie verificate in mod regulat pentru a se confirma integritatea lor. O singura defectiune poate afecta temperaturile la nivelul intregului proces – astfel, eficienta instalatiei poate scadea drastic.

Daca vrei sa beneficiezi de mentenanta la cele mai inalte standarde, atunci Frigotehnics te poate ajuta! Aceasta firma, cu o activitate de peste 17 ani, iti poate oferi servicii integrate de instalatii frigorifice industriale si comerciale.

Cu Frigotehnics, afacerea ta este mereu la rece!

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.






TE-AR MAI PUTEA INTERESA