AcasăActualitateSocialMOBILIZARE - Focare localizate şi lichidate pe Creasta Cocoşului şi Valea Secătura

MOBILIZARE – Focare localizate şi lichidate pe Creasta Cocoşului şi Valea Secătura

spot_img

DISTRIBUIȚI

Aproximativ 200 de persoane (pompieri militari, jandarmi montani, silvicultori, comisari de mediu, membrii ai comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă, voluntari) au urcat în această dimineaţă pe platoul de la Creasta Cocoşului pentru a curăţa culoarele de protecţie create de vegetaţia uscată. Acţiunea de intervenţie a fost coordonată de subprefectul Pamfil Bercean, în calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

Subprefectul de Maramureş a spus: „La faţa locului au fost identificate, în perimetrul afectat de incendiu, şapte focare care ardeau mocnit. Silvicultorii au îndepărtat materialul lemnos din zona focarelor şi au eliminat rădăcinile arse ale tufelor de ienupăr. S-a acţionat cu sape de munte, iar personalul silvic a lucrat pentru scoaterea de pământ afânat care a fost depus şi bătătorit peste focare, reuşindu-se localizarea şi oprirea arderii mocnite. Pe Valea Secătura au fost identificate noi focare care ardeau mocnit, iar pentru a preveni reizbucnirea unor incendii în zona de litieră de pădure a fost adus un rezervor de apă, cu o cantitate de 1000 de litri, de la Ocolul Silvic Mara. Silvicultorii au stropit zona focarelor şi astfel s-a reuşit lichidarea acestora”. 

Jandarmii montani nu au permis accesul turiştilor şi amatorilor de drumeţii montane pe traseul turistic şi pe Creasta Cocoşului. Cei care au încercat în cursul zilei să urce pe platou au fost întorşi din drum, după ce li s-a explicat întreaga situaţie. Emil Pop, de la Asociaţia EcoLogic, care sunt custozii Rezervaţiei Naturale Creasta Cocoşului a distribuit afişe de informare cu privire la accesul interzis turiştilor şi culegătorilor la Hanul „Pintea Viteazul”, dar şi la unităţile turistice din zona montană a oraşului Cavnic. De asemenea, şi  jandarmii montani au luat aceleaşi măsuri în zonele turistice Mogoşa şi Şuior.

Primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, a sprijinit acţiunea şi a oferit un utilaj care fost transportat în zona de acţiune de către membrii clubului Xtreme Adventures Baia Mare şi care a fost utilizat pentru lărgirea şanţurilor de protecţie. Pompierii militari, silvicultorii şi membrii comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă s-au deplasat pe întreg perimetrul afectat de incendiu şi în zonele unde au fost create culoarele de protecţie (spre localităţile Deseşti, Cavnic, Budeşti, Ocna Şugatag), pe care le-au curăţat de vegetaţia uscată.

Sunt afectate de incendiu aproximativ 70 hectare de vegetaţie uscată şi tufe de ienupăr. Întreaga zonă este monitorizată de către silvicultori de la Ocoalele Silvice Mara şi Baia Sprie.

În zona Creasta Cocoşului vântul a suflat mai puternic faţă de zilele trecute, dar, deocamdată nu există pericolul reizbucnirii incendiului. Mai sunt focare izolate în zona golulului montan, pe un teren stâncos, cu grohotişuri şi prăpăstios. Aici nu se poate interveni fără a pune în pericol vieţile oamenilor, iar în cazul reizbucnirii incendiului nu vor fi afectate alte suprafeţe forestiere (doar copacii doborâţi de vijelii în prăpastie vor arde). Rămâne în vigoare interzicerea accesului turiştilor şi amatorilor de drumeţii montane, inclusiv a autovehiculelor de teren, pe Creasta Cocoşului şi în zona delimitată, până la finalizarea misiunilor de intervenţie. Jandarmii montani vor veghea la respectarea măsurii dispuse de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

 

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA