MIȘCARE A BĂNCILOR Nu mai puțin de 13 mari bănci cu sedii în Marea Britanie au în plan mutarea totală sau parțială ca urmare a părăsirii Uniunii Europene de către Marea Britanie. 9.000 de locuri de muncă din sectorul bancar ar putea fi astfel pierdute de britanici.
Planurile de mutare a sediilor centrale ale unor mari bănci din Londra ca efect al Brexit-ului prind tot mai mult contur. O analiză Reuters ia în calcul circa 9.000 de locuri de muncă care ar putea fi relocate în alte oraşe europene în următorii doi ani. Cele mai noi anunţuri în această privinţă au fost făcute chiar săptămâna trecută de Standard Chartered şi de JPMorgan. Acestea se adaugă altor cel puţin 11 entităţi bancare care şi-au declarat intenţia de a îşi muta total sau parţial sediile din capitala Marii Britanii.
Conform Reuters, Lloyd Blankfein, directorul executiv al Goldman Sachs, a menţionat vineri într-un interviu că forţa Londrei ca mare centru financiar al lumii ar putea stagna, iar un alt oficial al unei mari bănci londoneze a declarat, sub protecţia anonimatului, că „totul se desfăşoară cu viteză maximă. Suntem în plină desfăşurare a planului nostru de urgenţă. Nu mai e nimic de aşteptat”.
Analiştii Reuters consideră că nu mai puţin de 13 mari bănci – printre care Goldman Sachs, UBS şi Citigroup – şi-au indicat intenţiile de a îşi muta o mare parte a activităţilor pentru a îşi securiza acesul la piaţa unică europeană în momentul în care Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană. Deşi mişcarea ar afecta doar 9.000 de locuri de muncă din sectorul bancar, ceea ce reprezintă aproximativ 2% din totalul angajaţilor din zona financiară britanică efectele fiscale pot fi de amploare. Asta pentru că aceste locuri de muncă bine plătite generează în prezent venituri importante din taxe şi impozite. Institutul pentru Studii Fiscale, o organizaţie specializată, ia în calcul chiar o posibilă majorare a taxelor pentru populaţie pentru a estompa pierderile bugetare.
Reuters menţionează şi că principalele ţinte ale băncilor sunt acum oraşele Dublin şi Frankfurt, însă există şi alte aglomerări urbane care ar putea prelua sedii ale companiilor cu sedii în Londra.
Sursă info și foto.