MINISTERUL SĂNĂTĂȚII informează că vaccinul hexavalent a fost primit și din a doua parte a lunii octombrie intră în normal programul de vaccinare a copiilor, conform schemei naționale de imunizare.
Vaccinul hexavalent a fost recepționat, iar în cursul acestei luni va începe imunizarea copiilor împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive (pertusis), hepatitei virală B, poliomielitei și Haemophilus Influenzae tip b, anunță Ministerul Sănătății.
Primul lot de vaccin, 115.000 de doze, este acum în depozitul Unifarm și într-o săptămână va fi distribuit către Direcțiile de Sănătate Publică. După ce ajunge în depozitele locale, DSP-urile îi vor anunța pe medicii de familie că pot ridica vaccinul pentru derularea programului de imunizare în condiții optime. De asemenea, Ministerul Sănătății face apel către medicii de familie să demareze programarea la vaccinare a copiilor eligibili şi a celor care nu au fost vaccinaţi până în prezent.
Citește și BREAKING NEWS – UNPR Baia Mare a trecut în bloc la PNL
Al doilea lot de vaccin hexavalent, adică restul de 140.000 de doze, va ajunge în România până pe data de 31 octombrie 2016. Vaccinul ROR, împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei, este în stocuri suficiente, astfel încât să poată fi asigurată imunizare tuturor copiilor care au nevoie de acest ser. Recomandăm părinților să se adreseze medicilor de familie pentru vaccinare, mai arată comunicatul Ministerului Sănătății.
De asemenea, sunt stocuri suficiente și pentru vaccinurile împotriva Hepatitei B și DTP (difterie, tetanos, pertusis).
Citește și PE SURSE – Lasă Primăria Baia Mare pentru un post de reprezentant al Guvernului în teritoriu
Vaccinul antigirpal a fost, la rândul său, recepționat iar până la finalul lunii octombrie va începe campania de vaccinare. Vor fi 500.000 de doze disponibile pentru populația vulnerabilă a boală (copii, bolnavi cronici, vârstnici și personal sanitar), cu posibilitatea de suplimentare a dozelor, în funcție de cerere. Vaccinul BCG, serul împotriva tuberculozei destinat nou-născuților, va ajunge în maternități în maximum trei săptămâni, iar pentru vaccinul pneumococic au fost alocate fondurile necesare și va fi demarată procedura de achiziție, arată Ministerul Sănătății.
Încă de la începutul anului vaccinurile pentru bebeluși au fost marfă rară pe piață din România. Tot în decursul acestui an ne-am confruntat cu o epidemie de rujeolă, boală eradicată deja de ani buni în România, iar la granița cu Ucraina ne-a pândit virusul poliemilitei. În aceste condiții, autoritățile alertate sfătuiau părinții să-și vaccineze copiii. Și poate că mulți ar fi făcut-o, dar nu aveau cu ce. O lungă perioadă vaccinurile au ajuns cu țârăia în cabinetele medicilor de familie, însă au fost și luni în care cadrele medicale nu primeau nici măcar un singur flacon cu ser.
Bombardat din toate părțile cu întrebări, Ministerul Sănătății a anunțat că vaccinul Hexacima nu a mai ajuns pe piața din România din cauză că producătorul a refuzat să-l mai livreze către țările uniunii europene, fără a da vreo explicație în acest sens. Astfel, mai marii din sănătate au decis să achiziționeze, în regim de urgență, 120.000 de doze de la o altă firmă.