Preşedintele în exerciţiu al României, Crin Antonescu, i-a dat, vineri, de la Palatul Cotroceni, o replică totalmente calmantă aberantului suspendat şi mincinos al ţării noastre, individ aflat la un cuvenit pas înaintea intrării în puşcărie.
Din declaraţiile garantului constituţional în exerciţiu al României – printre care şi retragerea serviciilor de telefonie secretă de la sediul sinistrului suspendat şi mincinos – redăm, mai jos, câteva mai importante:
Am să încerc să clarific căteva lucruri de interes public în termeni strict instituţionali. Am văzut o faţetă de necrezut pentru un om public în general. Atât mai mult pentru un şef de stat, în ieşirile de joi ale domnului Băsescu. Într-un mod iresponsabil faţă de ţara noastră, domnia sa a vorbit de lovitură de stat, de destructurarea serviciilor, de ticăloşi, trădători. A fost un limbaj politic pe care nu l-am mai auzit nici măcar în România de la sfâşrtul lui ’89, de la Nicolae Ceauşescu, şi în Europa de la puciul de la Moscova din 1991.
În legătură cu telefoanele secrete de la sediul Mincinosului Puşcăriabil s-a deschis o dezbatere publică, a fost de datoria mea să limpezesc nişte lucruri in raport cu legea. Pe mine personal, ca individ nu mă interesează câte telefoane speciale are la dispoziţie Băsescu, poate să aibă mii.
În România există însă legi care trebuie respectate şi există oameni care au prin lege obligaţia de a face ca legile să fie respectate. În sensul acesta nu puteam să mă sustrag de a lua atitudine şi anumite măsuri. La fel a socotit si Comisia de apărare din Senat, îndrituită prin Constituţie cu controlul şi supravegherea STS. Lucrurile sunt foarte clare: echipamentele instalate acolo au fost instalate în virtutea unei legislaţii care prevede strict beneficiarii unor asemenea servicii.
Au fost instalate printr-o interpretare mai largă decât prevea lega a noţiunii de preşedinte. Persoana care exercită atribuţiile acestei funcţii e una singură, nu avem în legislaţie notiunea de preşedinte suspendat. E unica interpretare posibilă, nu există nicăieri în Constituţie sau în legea STS, nici în regulamente deschise sau cu caracter secret o altă precizare în legătură cu posibili beneficiari sau vreo precizare referitoare la preşedintele suspendat.
Această instalare s-a făcut pe baza unei dispoziţii verbale a preşedintelui încă în exerciţiu la data la care a dat această dispoziţie. I-am solicitat în scris şefului STS, domnul Opriş, să ia neîntârziat măsurile pentru a se intra în legalitate – întreruperea funcţionării acestor servicii speciale într-un spaţiu privat şi pentru o persoană privată. În această perioadă, preşedintele suspendat nu deţine niciuna din calităţile publice prevăzute a beneficia de aceste servicii. Cred că STS va lua aceste măsuri şi, o dată cu ele, din punctul meu de vedere, cazul e închis. Legea se aplică nu cum vrea Traian Băsescu, cum dă ordine de pe gard sau din maşină, ci în conformitate cu legea.Primul lucru de care m-am interesat ca preşedinte interimar a fost să-i cer directorului SPP ca să facă tot ce trebuie pentru Traian Băsescu în această perioadă, tot ceea ce trebuie făcut şi este foarte important. Nu există, deci, nici un fel de problemă, chiar dacă nu sunt telefoane speciale.
Lovitura de stat: aprecierile lui Băsescu despre Comisia de apărare, vreau un singur lucru: ca reprezentantii principalelor state cu tradiţie democratică, reprezentanţii la Bucureşti, să facă cunoscute aceste discursuri ale lui Traian Băsescu conducerilor lor politice din SUA şi Europa. Îmi doresc ca ambasadorul Gitenstein să îi informeze pe Clinton, pe Barack Obama cine este şi cum se exprimă marele democrat Traian Băsescu, să comunice faptul că o Comisie a Senatului e calificată drept „adunătură de politruci şi ticăloşi” de un om care mai vrea să fie preşedinte.
E un lucru penibil, caraghios, dar face rău României pentru că astfel de declaraţii sunt preluate de presa străină şi imaginea României se poate deprecia din nou, în ciuda eforturilor făcute în aceste zile, fie pentru că l-ar putea crede fie pentru că ar realiza în ce stadiu a ajuns un om care vrea să mai conducă România.
Traian Băsescu e o epavă politică prin discurs, atitudine, aspect, comportament. Miza acestui referendum este ca întreaga Românie să fie salvată de la a ajunge o epavă. Eu cred că domnul Băsescu ar trebui să renunţe măcar la un lucru: nu pe mine să mă mai ameninţe sau intimideze. Ştie de ani buni că nu sunt omul pe care să-l ameninţe, să-l şantajeze. Dacă ameninţările cu puşcăria îi pot speria pe unii din diferite partide care au încălcat legea, pe mine nu are cum să mă sperie. A reuşit dintr-un adversar politic pe care l-am respectat, a reuşit doar să mă dezguste.
Îi cer, pentru bunul gust public şi imaginea terfelită a României, să renunţe la astfel de mijloace de luptă, declaraţii şi forme de comportament delirant care ne compromit pe durată lungă în ochii tuturor ceror pentru care contăm.
Despre încercarea mea de a destructura serviciile. E o aberaţie! Solicitarea de schimbare a şefului unui serviciu nu înseamnă niciodată destructurarea acestui serviciu. N-am nici o îndoială că directorul STS înţelge exact ce şi de ce trebuie să facă, în raport cu legea. Eu nu i-am ordonat acest lucru, nu suntem în armată, amândoi!, eu nu forţez legea. Respect legea la linie şi n-am îndoială că în urma discuţiei din Senat si a adresei trimisă azi, asta va face şi generalul Opriş.
Numai domnul Băsecu crede că am o listă cu şefi de servicii care să fie schimbaţi. Am spus că nu intenţionez schimbarea unor oameni din fruntea unor instituţii, le-am spus personal că nu se pune această problemă şi că mă intresează ca, până pe 29 iulie, să funcţioneze corect. Nu am o astfel de listă. Nu am de gând să semnez nici un decret legat de Iulian Fota. Am spus că nu eliberez din funcţie nici un consilier ai preşedintelui Băsescu pentru perioada de interimat. În ciuda unor lucruri mai greu de acceptat, domnul Fota îşi poate savura condiţia până la 29 iulie cel puţin sau mai mult. Nu ştiu ce s-a întâmplat la suspendarea din 2007, dacă era aceeaşi legislatie, nu cred că e în ordine că s-a întâmplat.