MILIARDAR. Dacă Mark Zuckerberg – fondatorul Facebook şi de Larry Page – cofondator al Google sunt celebri pe tot mapamondul, există un miliardar care s-a îmbogăţit de pe urma internetului şi care ne influenţează zilnic vieţile, însă de care puţină lume a auzit. A renunţat la facultate după numai un semestru şi acum are o avere de peste 2,4 miliarde de dolari, fiind inclus şi în Television Hall of Fame.
Este vorba de mogulul media Barry Diller. Numele său nu spune multe, însă companiile sale au o cu totul altă poveste. Chiar dacă nu sunt la fel de faimoase precum Facebook, Google sau Amazon, acestea influenţează zilnic sute de milioane de oameni.
Diller este preşedintele şi cel mai mare acţionar la IAC/InterActiveCorp. Nici aceasta nu spune prea multe, însă internautul comun se loveşte zilnic produsele sale.
Ai intrat pe aplicaţiile de dating Tinder sau OKCupid? Ghinion, eşti pe „moşia“ lui Barry Diller fără să ştii. Ai privit documentare pe Vimeo sau te-ai amuzat la clipurile de pe CollegeHumor? Atunci ai folosit una dintre proprietăţile digitale ale IAC/InterActiveCorp. Ai citit sfaturi de călătorie pe TripAdvisor? Ţi-ai făcut rezervări de concedii pe Expedia? Eşti tot în umbra mogulului online.
Mai mult, IAC deţine şi un motor de căutare, Ask.com. Chiar dacă are o cotă minusculă la nivel mondial, Google plăteşte anumite sume de bani pentru ca tehnologia folosită să fie cea a sa.
„Indiana Jones“ şi „Familia Simpson“
Născut în 1942, Diller a intrat în „câmpul muncii“ cu ajutorul unei cunoştinţe, aşa că a ajuns la agenţia William Morris imediat ce a renunţat la facultate (UCLA) după un singur semestru făcut. Ulterior a fost angajat ca asistent al lui Elton Rule, şeful postului de televiziune ABC de pe coasta de vest a SUA. Imediat, în 1964, Rule a fost promovat drept preşedinte ale reţelei de posturi ABC, astfel că Diller s-a trezit în lumea bogată a televiziunii.
Din 1974 Diller a condus studioul de filme Paramount Pictures, perioadă în care a produs filme celebre precum „Poliţist în Beverly Hills“ (1984), „Indiana Jones şi Templul Pierzaniei“ (1984), „Grease“ (1978) sau „Saturday Night Fever“ (1977).
Din 1984 până în 1992 a condus postul de televiziune Fox, unde a dat undă verde serialului de animaţie „Familia Simpson“. În 1992 a plecat de la Fox şi a cumpărat o cotă parte în postul de teleshopping QVC. Ulterior, a încercat să cumpere studiourile Paramount, dar a pierdut în faţa gigantului media Viacom.
În 1995 a renunţat şi la QVC, dar a revenit în lumea televiziunii în 1997 cumpărând reţeaua USA Broadcasting. A vândut însă activele de televiziune, o parte fiind cumpărate de către Univision Communications în 2001, iar o altă parte de către grupul Vivendi în anul următor.
Pariul pe internet
De atunci, însă, Diller a început să se concentreze tot mai mult pe internet, acumulând tot mai multe active online. În urma acestei reorientări, compania şi-a schimbat mai întâi denumirea în USA Interactive în 2002 şi în InterActiveCorp în 2003, pentru ca din 2004 să se cheme IAC/InterActiveCorp.
Între timp, odată cu dezvoltarea tot mai puternică a internetului, Diller a strâns sub umbrela IAC tot mai multe site-uri şi servicii online, de la site-ul de imobiliare LendingTree la site-ul de fitness DailyBurn, site-urile About.com şi Dictionary.com, Investopedia, motorul de căutare Ask.com sau agenţia online de turism Expedia.
Expedia şi turismul online
Fondată ca o divizie a Microsoft în 1996, aceasta din urmă a fost separată de grupul software în 1999 şi achiziţionată de către holdingul lui Barry Diller în 2001. IAC a crescut mai departe compania şi a separat-o la rândul său în 2005. Expedia a ajuns acum un mic gigant în domeniu, având venituri anuale de peste 5,7 miliarde de dolari, o capitalizare bursieră de 17 miliarde de dolari şi peste 18.000 de angajaţi. Barry Diller este preşedinte al consiliului de administraţie al companiei.
Continuarea AICI