Cusutul, ţesutul şi chiar torsul lânii par nişte activităţi de domeniul fantasticului pentru mulţi dintre copii, tineri sau chiar adulţi.
Pentru elevii clasei a II-a B de la Şcoala Gimnazială „Lucian Blaga” din Baia Mare astfel de deprinderi sunt uzuale şi chiar le practică în mod frecvent.
Învăţătoarea copiilor a decis ca în orele de arte vizuale, în loc de abilităţi practice, să-i înveţe pe cei mici toate aceste meşteşuguri.
„Am decis că este mai important să ştie să coase decât să decupeze şi să lipească. Am făcut şi asta dar le place mai mult să coase, să ţeasă şi chiar să toarcă”, a spus Maria Chira, învăţătoare.
Astfel, timp de două ore pe săptămână cei mici lucrează de zor la tot felul de mici lucruşoare pe care le etalează cu mândrie pe pereţii clasei.
Mulţi dintre ei au adus chiar de acasă lucrări similare făcute de părinţii lor pentru comparaţie.
„Am adus şi eu ceva făcut de bunica mea. Este vechi dar mi l-a dat să-l arăt copiilor”, spune Dan Tămaş, unul dintre elevii care ţine plin de mândrie un zgărdan ţesut.
Cei mici vor participa în săptămâna de „Şcoala altfel” şi la un proiect inedit, „Drumul lânii”, în cadrul căruia vor participa la o şezătoare adevărată, aşa cum se făceau în Maramureş pe vremea bunicilor lor.