Președintele Klaus Johannis a precizat în discursul său din această după-amiază că ”discutăm altă dată de propunerea la șefia SIE”, dar problema a fost deja lămurită chiar dacă lucrul acesta nu a fost confirmat de la Cotroceni. Klaus Johannis s-a întâlnit joi dimineață cu premierul Victor Ponta și au negociat susținerea pentru cele două funcții de director la Serviciul Român de Informații și Serviciul de Informații Externe. În contextul situației internaționale din zona României, continuarea funcționării fără conducere a celor două instituții vitale pentru siguranța țării, era de neconceput.
Johannis și Ponta au fost de acord ca la SRI să fie desemnat Eduard Hellvig, iar la SIE să-l susțină pe Sorin Ducaru, diplomat de carieră. Deși negocierile au fost bătute în cuie, Klaus Johannis a preferat să nu anunțe azi viitorul șef al SIE pentru a nu da impresia de troc politic cu premierul Victor Ponta. Pentru a-și trece propunerile la SIE și SRI, Johannis are nevoie de sprijinul PSD, pentru că PNL nu are majoritate în Parlament. Tocmai din acest motiv au avut loc negocierile de la Cotroceni dintre președinte și premier. Este de așteptat ca în aceste condiții cele două propuneri să fie acceptate fără probleme de Parlament.
Sorin Ducaru s-a născut la 22 iunie 1964 la Baia Mare, unde tatăl său fusese detașat ca inginer silvic stagiar. Este un diplomat român care a activat ca reprezentant permanent al României pe lângă Organizația Națiunilor Unite (ONU) – New York (2000-2001), ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Statele Unite ale Americii (2001-2006) și reprezentant permanent al României la NATO (din 2006). În mai 2013 a fost desemnat asistent al secretarului general NATO de către ministrul de externe Titus Corlățean.
Sorin Ducaru a fost angajat începând din anul 1993 în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, ocupând pe rând diverse funcții în cadrul echipei Direcției de Planificare Politică pe probleme de integrare Euro – Atlantică, consilier al ministrului, director al Cabinetului Ministrului, purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe și director al Direcției NATO și Probleme Strategice.
El a fost trimis apoi în Statele Unite ale Americii mai întâi pe post de ambasador extraordinar și plenipotențiar, reprezentant permanent al României pe lângă Organizația Națiunilor Unite (ONU) de la New York (2000-2001), apoi ca ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Statele Unite ale Americii (2001-2006). Începând din septembrie 2006, Sorin Ducaru îndeplinește misiunea de ambasador extraordinar și plenipotențiar, șef al Misiunii Permanente a României pe lângă NATO.
În semn de recunoaștere a meritelor sale diplomatice, ambasadorului Ducaru i-au fost acordate următoarele distincții:
*Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Comandor (2000) „pentru servicii deosebite aduse în politica externă a țării”;
*Ordinul Meritul Diplomatic în grad de Ofițer (2007) „în semn de înaltă apreciere pentru activitatea remarcabilă desfășurată în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, prin care a asigurat reprezentarea cu succes a strategiilor de politică externă ale României”;
*Ordinul Național Steaua României în grad de Cavaler (2008) „în semn de apreciere deosebită pentru înaltul profesionalism, dăruirea și devotamentul dovedite pe timpul activităților de pregătire, organizare și desfășurare a Summit- ului NATO de la București”.
Grigore Ciascai