Biodiversitatea Parcului naţional Munţii Rodnei este subiectul unui documentar de 45 minute realizat de către administraţia ariei protejate, printr-un proiect cu finanţarea europeană, pentru care s-au folosit inclusiv imagini filmate cu drone şi din avion, potrivit unui comunicat de presă remis, luni, Agerpres.
Filmul poate fi vizionat pe Youtube şi se distribuie gratuit în rândul comunităţilor locale şi celor interesaţi.
„Filmul documentar are o durată de 45 minute şi surprinde cele mai relevante aspecte privind diversitatea biologică, ecosistemică, culturală din masivul Munții Rodnei. Materialul informativ conţine şi imagini aeriene preluate din avion şi dronă, conturând astfel o imagine a ecosistemelor naturale din sanctuarul natural al Munţilor Rodnei. Rolul acestui documentar este de a promova importanţa conservării valorilor naturale, conştientizarea comunităţilor locale cu privire la serviciile ecosistemice (oxigen, sursă de apă, lemn, plante medicinale, plante culinare, fructe de pădure, ciuperci etc.) oferite de masiv şi de a stimula implicarea factorilor interesaţi în conservarea acestui colţ de rai”, se arată în comunicat.
Documentarul a fost finalizat în cursul acestei luni, fiind realizat în cadrul proiectului „Managementul conservativ al biodiversităţii Parcului Naţional Munţii Rodnei”.
Proiectul este implementat de Administraţia Parcului naţional Munţii Rodnei, în perioada 2010-2015, şi finanţat prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu, Fondul European de Dezvoltare Regională.