- 63 î.Hr.: Cicero ține ultimul său discurs îndreptat împotriva lui Lucius Sergius Catilina.
- 1484: Papa Inocențiu al VIII-leaemite bula papală Summis desiderantes affectibus împotriva magiei și vrăjitoriei.
- 1492: Cristofor Columba devenit primul european care a ajuns în insula Hispaniola (astăzi Haiti și Republica Dominicană).1560: În Franțaregele Francisc al II-lea moare și este succedat de Carol al IX-lea.
- 1590: Niccolò Sfondrati devine Papa Grigore al XIV-lea.
- 1757: Prusacii conduși de Frederick cel Mareau învins o armată austriacă în bătălia de la Leuthen, în cadrul Războiului de Șapte Ani.
- 1848: Președintele american James Knox Polka declanșat celebra „goană după aur”, după ce a anunțat descoperirea de mari zăcăminte cu acest metal prețios în California.
- 1857: A apărut la Bucureștigazeta politică și literară „Naționalul”.
- 1864: Alexandru Ioan Cuzapromulgă legea instrucțiunii, prima lege prin care învățământul era organizat în mod unitar și erau stabiliți anii de studiu: învățământul primar, de patru ani, gratuit și obligatoriu, cel secundar, de șapte ani și universitar, de trei ani.
- 1872: Brigatina „Mary Celeste”, aflată sub pavilionamerican, a fost găsită acostată pe caostele Portugaliei, toți membrii echipajului fiind dați dispăruți.
- 1931: Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscovaa fost distrus de un ordin de Iosif Stalin.
- 1933: În SUA se încheie prohibiția. Decretată la 16 ian. 1920, prin aplicarea celui de–al 18-lea Amendament al Constituției SUA, care condamnă producerea, transportul sau comercializarea alcoolului, prohibiția nu a determinat, așa cum se dorise, o îmbunătățire a vieții sociale și economice, fiind marcată de corupție, crime și ilegalități.
- 1936: Uniunea Sovietică adoptă o nouă constituție.
- 1940: Într-o scrisoare adresată lui Ion Antonescu, I.C. Brătianu îi cerea generalului să pună capăt dezordinii create de legionari, dezordine ce ar putea amenința chiar independența țării
- 1941: Al Doilea Război Mondial: Marea Britanie declară război Finlandei, Ungariei și României.
- 2001: A avut loc ceremonia de inaugurare a noului edificiu al Bibliotecii Academiei Române, cu o suprafață de aproximativ 16.000 mp.
- 2013: Curtea Constituțională a Republicii Moldova a decis că textul Declarației de Independență, în care „limba română” este calificată drept limbă oficială a Republicii Moldova, prevalează asupra textului Constituției, care folosește denumirea de „limbă moldovenească”, deschizând calea pentru uzul oficial al denumirii de ”limbă română” în actele oficiale și în administrația de stat.
MEMORIA TIMPULUI – Ce s-a întâmplat important în 5 decembrie
loading...