MĂSURI România este una dintre țările Uniunii Europene unde abandonul școlar este la cote alarmante, fapt ce a determinat Ministerul Educației să facă demersuri pentru a-i ține pe copii la școală.
MĂSURI Ministerul Educației va da bani mai mulți, începând cu prima zi a anului școlar viitor, profesorilor care înregistrează performanțe notabile în activități de prevenire și combatere a abandonului școlar, scrie Libertatea.
Concret, profesorii care fac eforturi pentru reducerea abandonului școlar, vor primi gradația de merit. Adică 25% din salariul de bază lunar, acordat timp de cinci ani.
„Efortul unui profesor care lucrează zi de zi cu un copil cu o situație materială nu foarte bună, cu o familie care nu valorizează educația și care nu înțelege foarte bine rolul educației, e foarte mare.
Efortul e foarte mare să îl aducă, de exemplu, de la cinci la șapte”, a precizat purtătoarea de cuvânt a Ministerului Educației, Mirabela Amarandei.
Și acele cadre didactice ale căror elevi vor avea rezultate deosebite la învățătură vor primi această bonificație, în funcție de rezultatele obținute.
Potrivit datelor publicate de Institutul Național pentru Statistică (INS), la începutul anului şcolar 2016-2017, în anul 2013/2014, rata abandonului şcolar în învăţământul primar şi gimnazial a fost de 1,5% (1,3% în învăţământul primar şi 1,9% în învăţământul gimnazial).
Cea mai mare valoare a ratei abandonului s-a înregistrat în învăţământul postliceal şi de maiştri de 7,9%. În cadrul învăţământului liceal şi profesional, în anul şcolar 2013/2014 rata abandonului a fost de 2,9%.
„Motivaţia abandonului şcolar, potrivit cercetărilor statistice în domeniu, o reprezintă, cel mai frecvent, situaţia economică precară, mediul familial dezorganizat, exodul părinţilor în străinătate şi lipsa locurilor de muncă atractive pentru tineri”, se arată în documentul intitulat „Populaţia şcolară a României 2016”.