Pe fondul înregistrării unor temperaturi mai ridicate decât cele normale pentru perioada de început a anului, a lipsei precipitațiilor și a neglijenței umane, a fost constatată o creștere a numărului incendiilor de vegetație uscată.
Potrivit datelor statistice, în perioada februarie-martie a anului 2025, am fost solicitați să intervenim la 115 incendii, care au afectat circa 585 de hectare de vegetație, lăstăriș și litieră de pădure. În același interval de referință, din anul 2024, au fost înregistrate 53 de incendii, care s-au manifestat pe aproximativ 260 de hectare de teren. Observăm, astfel, că numărul evenimentelor, provocate de utilizarea focului deschis, s-a dublat față de aceiași perioadă a anului trecut.
În zilele în care s-au înregistrat astfel de evenimente, echipajele noastre au fost solicitate să stingă, în medie, 5,5 incendii/zi. Cele mai multe incendii, produse într-o singură zi, au fost înregistrate în data de 22 martie, când pompierii militari maramureșeni au intervenit pentru lichidarea, a nu mai puțin, de 16 arderi necontrolate de vegetație, fiind afectată, în total, o suprafață de 80 de hectare.
Cele mai semnificative evenimente s-au înregistrat în localitățile Fânațe, Suciu de Sus, Boiu Mare, Ariniș, Ocna Șugatag, Vișeu de Sus și Borșa, unde arderile necontrolate au afectat suprafețe mari de teren, pentru gestionarea cărora echipajele au acumulat zeci de ore de intervenție. În multe cazuri, terenul accidentat îngreunează accesul autospecialelor de stingere cu apă și spumă spre locul focarului, forțele de intervenție fiind nevoite să parcurgă pe jos distanțe mari și să acționeze cu mijloace de stingere individuale, fapt ce conduce la indisponibilitatea forțelor alocate pentru intervale mai lungi de timp. Mai mult, numărul mare de astfel de evenimente, poduse în intervale scurte de timp, ne pun în situația de a realiza creșterea capacității operaționale la nivelul uneia sau mai multor subunități de intervenție, ceea ce înseamnă practic, solicitarea prezenței la unitate a personalului aflat în afara turelor de serviciu.
”Este important să menționăm faptul că incendiile de vegetație au produs, din păcate, și decesul unei persoane, în zona Tărgu Lăpuș, și rănirea alteia, care a suferit arsuri la nivelul corpului, în urma unui eveniment produs în localitatea Moisei. În ceea ce privește sancționarea acțiunilor care contravin legislației în vigoare, în intervalul menționat, inspectorii de prevenire au aplicat 20 de amenzi, în cuantum de 44.000 de lei pentru arderile necontrolate ale vegetației uscate, miriștilor, resturilor și deșeurilor vegetale. De asemenea, datele cu privire la coordonatele terenurilor unde au avut loc aceste evenimente, au fost transmise către APIA Maramureș și Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Maramureș și celelalte instituții cu atribuții în acest sens, în vederea adoptării măsurilor legale care se impun”, anunță ISU Maramureș.
În vederea adoptării unor direcții de acțiune și a unor măsuri eficiente de reducere a incidenței producerii arderilor intenționate, reprezentanții instituțiilor noastre s-au întâlnit într-o ședință de lucru la începutul acestei luni. În același scop, inspectoratul nostru defășoară activități de informare preventivă, prin structurile specializate, atât cu ocazia activităților de îndrumare și control la unitățile administrativ-teritoriale, cât și prin acțiunile de educare preventivă realizate la gospodăriile cetățenești. Au fost realizate peste 50 de astfel de acțiuni, cu prioritate, în localitățile unde s-a constatat un număr mare de incendii.
Totodată, personalului unităților administrativ-teritoriale i s-a adus la cunoștință, prin informări scrise, măsurile de prevenire a incendiilor și cele care trebuie respectate de către cetățeni și operatori economici în acțiunile care implică curățarea și igienizarea terenurilor și a spațiilor verzi. Mai mult, aceste aspecte au fost dezbătute cu primarii unităților administrativ-teritoriale din județ, cât și cu secretarii și șefii serviciilor voluntare pentru situații de urgență, în cadrul ședințelor de instruire care au avut loc în perioada februarie-martie, și pe care instituția noastră le realizează periodic cu membrii Comitetelor Locale pentru Situații de Urgență. În vederea eficientizării acestor activități, ISU Maramureș colaborează cu serviciile voluntare pentru situații de urgență, cu personalul clerical de la nivel local, și cu Direcția Silvică Maramureș, care ne sprijină în diseminarea mesajului preventiv, în vederea informării populației și a conștientizării de către cetățeni a efectelor negative rezultate din acțiunile de incendiere a miriștilor și terenurilor, și a nerespectării prevederilor legislative.