PĂCĂNELE 15% dintre români au practicat cel puţin o dată jocuri de noroc în ultimul an. Adică 2,4 milioane de persoane. Dintre aceştia, o parte conştinetizează că aceste jocuri sunt pentru distracţie şi nu pentru a câştiga bani. Însă 98.000 de invidivizi au intrat sub incidenţa dezvoltării de probleme de joc, conform criteriilor specialiştilor internaţionali în psihologie. Pe înţelesul tuturor, sunt dependenţi de joc, încearcă să recupereze sumele pierdute şi inevitabil se afundă tot mai mult în datorii.
Jocurile de noroc sunt cele tip Loto, pariurile sportive offline şi online, jocurile de cărţi, jocurile online şi cele de tip slot-machines, des numite „păcănele”. Dintr-un studiu asupra unui număr de 988 persoane a rezultat că cei mai mulţi jucători sunt în Bucureşti, Ardeal, Muntenia, Dobrogea, Oltenia, iar cei mai puţini în Banat-Crişana-Maramureş şi Moldova. Profilul jucătorului este bărbat, 18-24 de ani, necăsătorit, orăşean, cu educaţie medie şi venit mediu pe gospodărie de 2.500 de lei, care joacă în principal pentru a câştiga bani şi pentru distracţie.
Asociaţia organizatorilor de sloturi (ROMSLOT), care deţine o pondere de 20% în piaţa jocurilor de noroc, a iniţiat o serie de măsuri pentru ajutorarea celor cu probleme de joc. Aceştia au la dispoziţie suport specializat şi terapie, consiliere telefonică gratuită (0800 800 099), două şedinţe gratuite de evaluare şi terapie în cabinelete psihologilor, suport pentru familie şi prieteni şi ajutor online pe site-ul www.jocresponsabil.ro.
Sursă info: Jurnalul.ro