MARAMUREȘUL, CODAȘ LA ADOPȚII Cifre îngrijorătoare pentru copiii abandonați în centrele de plasament din județul Maramureș. În cursul acestui an, doar șase micuți și-au găsit o familie nouă, după ce părinții lor naturali i-au lăsat în grija statului. Aceștia au fost încuviințați de către instanța judecătorească, prin sentințe civile definitive și irevocabile. În prezent, pe rolul Tribunalului Maramureș se mai află un dosar de încuviințare în vederea adopției, acesta urmând a fi soluționat până finalul anului.
Orice familie sau persoană care dorește să ofere o viață mai bună copiilor abandonați se poate adresa Biroului Adopții din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului Maramureș. Aici, se pot obține informații referitoare la caracteristicile copiilor adoptabili din România, precum și la documentația necesară, demersurile și durata procedurilor adopției interne.
„În acest sens, se întocmește raport care atestă realizarea activității de informare prealabilă a persoanei/familiei care își exprimă intenția de a adopta, semnată de către solicitant/solicitanți. Odată cu informarea prealabilă, persoanei sau familiei i se înmânează documentele necesare a fi anexate cererii de evaluare în vederea obținerii atestatului de persoană/familie aptă să adopte”, a arătat Adrian Mândru, purtătorul de cuvânt al DGASPC Maramureș.
Rudele copiilor au prioritate la adopție
Potrivit legii, la adopția copilului au prioritate rudele acestuia până la gradul al patrulea inclusive, persoana sau familia alături de care copilul s-a bucurat de viaţă de familie o perioadă de minim 6 luni precum și persoanele sau familiile care au adoptat fraţi ai micuțului.
„Atât Legea nr. 273/2004 privind procedura adopției, republicată, dar și Codul Civil specific faptul că adoptatorul sau familia adoptatoare trebuie să îndeplinească garanțiile morale și condițiile material creșterii, educării și dezvoltării armonioase a copilului. Îndeplinirea garanțiilor morale și a condițiilor material mai sus amintite, precum și existența abilităților parentale se certifică de către Biroul Adopții din cadrul DGASPC Maramureș, prin eliberarea atestatului de persoană/familie aptă să adopte, cu ocazia evaluării realizate în acest sens”, a mai arătat Adrian Mândru.
Întreg procesul de adopție este unul făcut în detaliu pentru a se vedea dacă familia care dorește primirea copilului în familie îndeplinește toate condițiile. După depunerea actelor și a cererii de evaluare în vederea eliberării atestatului de către o persoană sau o familie aptă să adopte, procesul de evaluare durează 90 de zile.
Simona Vasiac