După consultările de la Palatul Cotroceni se părea că toate partidele politice au fost de acord ca sistemul actual de alegere al primarilor și președinților de consilii județene să fie schimbat. Concret, mai ales în cazul primarilor, să se revină la procedura care s-a aplicat până la alegerile din 2012, adică la organizarea unui al doilea tur de scrutin între primii doi clasați. Înțelegerea verbală de la Cotroceni n-a rezistat, majoritatea primarilor, constituiți în asociații de comune, orașe și municipii au cerut ca alegerile să se desfășoare într-un singur tur.
Fiecare tabără are argumentele ei, fiind destul de greu de dat un verdict în favoarea uneia sau alteia. Recent, pe acest subiect au avut loc mai multe discuții contradictorii între primarii PNL și conducerea formațiunii care s-a pronunțat pentru alegeri în două tururi. Liderii PNL nu au cedat, dar asta nu înseamnă că au dreptate sau câștig de cauză. Lor li s-a alăturat și o parte a societății civile, dar se pare că nici așa n-au convins.
Marți, în comisia parlamentară pentru elaborarea Codului Electoral, PSD s-a împotrivit modificării alegerii primarilor în două tururi. Comisia a votat principiul alegeri primarului într-un singur tur de scrutin. Cele 10 voturi (atâtea sunt obligatorii pentru ca un principiu să treacă) pentru alegerea primarului într-un singur tur de scrutin au aparţinut parlamentarilor PSD, UNPR, PC, UDMR şi minorităţi. Reprezentanţii coaliţiei aflate la guvernare plus cei de la UDMR şi celelalte minorităţi susțin că ei au ținut seama de poziția primarilor, cei cu adevăra implicați în această problemă. Decizia afectează cel mai mult partidele mici, care, în această situație au șanse minime să se impună într-un singur tur în fața reprezentanților partidelor mari, PSD și PNL.
Principiul alegerii președinților consiliilor județene se va decide săptămâna viitoare de către aceeași comisie. Taberele rămân aceleași: PNL optează pentru două tururi, în timp ce parlamentarii puterii și cei ai UDMR merg pe varianta adoptată în cazul primarilor. Cum PNL are doar cinci membri în comisia alcătuită din 15 parlamentari, e de presupus că PSD (6 membri) va reuși să-i convingă pe ceilalți patru (PC, UNPR, UDMR, minorități) să li se alăture și să întrunească astfel cele zece voturi.
Grigore Ciascai