România a participat la toate cele 21 de ediţii de până acum ale Mondialelor şi a câştigat trofeul la a doua sa ediţie, în 1962, când turneul final a avut loc la Bucureşti. Naţionala feminină a mai cucerit de două ori medaliile de argint: în 1973 (11-16 în faţa gazdelor, Iugoslavia) şi în 2005 (23-28 în faţa naţiunii organizatoare, Rusia).
Naționala feminină de handbal a României va evolua în Grupa D la Campionatului Mondial de anul acesta, din Danemarca, alături de Norvegia, Spania, Rusia, Porto Rico și Kazahstan, potrivit tragerii la sorți efectuate miercuri, la Kolding.
Norvegia este dublă campioană mondială (1999, 2011), Spania este medaliată cu bronz în 2011, iar Rusia are patru titluri (2001, 2005 — după finala cu România, 2007, 2009). Totodată, Norvegia este campioana europeană și olimpică en titre, iar Spania este vicecampioană europeană și medaliată cu bronz la JO 2012.
Meciurile din Grupa D se vor desfășura la Frederikshavn, Mondialul urmând să se desfășoare în perioada 5-20 decembrie.
Tricolorele vor debuta pe 5 decembrie, cu Porto Rico, iar celelalte meciuri din grupă vor fi Spania – Kazahstan și Norvegia – Rusia. Pe 7 decembrie, echipa României va înfrunta formația Kazahstanului, alte meciuri fiind Rusia – Spania și Porto Rico – Norvegia. În data de 8 decembrie, România va da piept cu Spania, Rusia – Porto Rico și Norvegia – Kazahstan. Pe 10 decembrie au loc partidele România – Norvegia, Kazahstan – Rusia, Spania – Porto Rico, iar pe 11 decembrie România va înfrunta Rusia, Porto Rico – Kazahstan și Norvegia – Spania.
Primele patru clasate se califică în optimile de finală.
România s-a calificat la turneul final după un baraj cu Serbia, învingând cu 32-26 în deplasare și pierzând cu 24-28 la Cluj-Napoca. Serbia și Germania au primit câte un wildcard din partea Federației Internaționale, ele pierzând meciurile de baraj.
Celelalte trei grupe sunt:
Grupa A (Herning): Danemarca, Muntenegru, Ungaria, Japonia, Tunisia, Serbia;
Grupa B (Naestved): Cuba, Suedia, Olanda, Polonia, China, Angola;
Grupa C (Kolding): Brazilia, Franța, Argentina, Coreea de Sud, RD Congo, Germania.
Brazilia este campioana mondială en titre, iar Serbia este vicecampioana.