Un bărbat din județul Bistrița-Năsăud a fost reținut și arestat preventiv pentru dare de mită, conducerea unui vehicul fără permis şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor!
Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud au dispus vineri luarea măsurii preventive a reţinerii, formulând totodată propunere de arestare preventivă a inculpatului Pop Gavrilă, împotriva căruia s-a pus în mişcare acţiunea penală pentru mai multe infracţiuni: dare de mită, conducere fără permis a unui autovehicul neînregistrat, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, uz de armă fără drept, braconaj cinegetic, violare de domiciliu şi ameninţare.
„Prin hotărârea pronunţată de Tribunalul Bistriţa-Năsăud la data de 17 septembrie 2015 s-a dispus arestarea preventivă a inculpatului pentru o perioadă de 30 de zile.
Pe baza actelor de urmărire penală efectuate până în prezent, s-a reţinut în fapt că în serile de 30 şi 31 august 2015 inculpatul s-a deplasat cu un moped neînregistrat, pe care l-a condus pe drumurile publice fără a deţine permis, la domiciliul lui C.N.V. din localitatea Zagra, jud. Bistriţa-Năsăud, unde a pătruns fără drept şi i-a ameninţat cu moartea prin împuşcare pe membrii familiei persoanei vătămate”, se precizează într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud.
Potrivit sursei citate, cu ocazia ameninţărilor adresate persoanelor vătămate în seara de 31 august 2015, inculpatul a avut asupra sa o armă letală de vânătoare pe care o deţinea fără drept. Aceeaşi armă a fost folosită de inculpat şi la comiterea, în perioada 2012 – 2015, a infracţiunilor de braconaj cinegetic sub aspectul cărora este cercetat penal în cauză.
„În perioada 1 – 16 septembrie 2015, pe parcursul derulării cercetărilor penale, inculpatul i-a promis în mod repetat agentului şef M.I.A. din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud care instrumenta cauza, bani şi produse alimentare, cu scopul de a-l determina să nu-şi îndeplinească în mod corespunzător atribuţiile de serviciu şi să soluţioneze în favoarea sa dosarul în care era cercetat. Urmare a denunţului formulat la Serviciul Judeţean Anticorupţie Bistriţa-Năsăud de către agentul de poliţie M.I.A., s-a organizat acţiune în cadrul căreia inculpatul a fost surprins în flagrant, săvârşind infracţiunea de corupţie”, se mai arată în comunicatul citat mai sus.
S-a beneficiat în cauză de sprijinul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud şi al Serviciului Judeţean Anticorupţie Bistriţa-Năsăud.
Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, premergătoare luării unor măsuri preventive, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.