Ministrul MDRAP a arătat că trei proiecte aprobate și finanțate vor demara chiar săptămâna viitoare. Este vorba despre reabilitarea drumului județean DJ 186, de pe Valea Izei, a DJ 187, drum aflat pe Valea Ruscovei, precum și podul între Seini și Pomi. ”Urmează să avem discuții cu președintele și vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, pentru a vedea planul de dezvoltare a județului și pentru a stabili prioritățile”, a concluzionat vicepremierul Liviu Dragnea.
”Maramureșul nu prea a fost ajutat de guvernele care s-au perindat pe aici, în ultimii peste 20 de ani. Lumea a venit, au văzut locurile minunate, au făcut fotografii, au băut o pălincă, au promis și au plecat. Au revenit pentru a face noi fotografii, pentru a mai bea o pălincă, pentru a mai promite… dar totul a rămas la fel. Guvernul Ponta vrea să facă un altfel de politică, să facem tot ceea ce ne stă în putință pentru a oferi serviciile publice vitale unei comunități. Vorbim aici despre canalizare, infrastructură, aducțiuni de apă, reabilitare de școli și spitale, tot ceea ce e necesar pentru ca oamenii să aibă un minimul de confort. Ne-am luat angajamentul public că acest județ va beneficia de dezvoltare și ne vom ține de cuvânt. Programele de dezvoltare vor fi finanțate”, a subliniat vicepremierul României, Liviu Dragnea.
Primarii și aleșii locali vor putea schimba partidul fără a-și pierde mandatul
Un proiect de act normativ care așteaptă aprobarea Guvernului este acela care va permite ca primarii și aleșii locali să aibă posibilitatea de a-și schimba opțiunea politică, fără a-și pierde mandatul. ”PNL și PDL au dat dovada unui furt administrativ generalizat, cea mai mare campanie de batjocorire a populației de după alegerile din iunie 2012. PNL a vândut încrederea și votul românilor celor de la PDL, iar Guvernul vrea să intervină pentru a da șansa primarilor, consilierilor locali și județeni să decidă dacă vor să respecte o hotărâre luată de un grup de lideri, la centru, în spatele ușilor închise sau merg pe voința electoratului, care a fost elocventă în 2012. Tot mai mulți primari au transmis mesaje clare prin care au arătat că nu sunt de acord cu alipirea PNL-PDL, iar consilierii locali arată că sunt amenințați că și-ar putea pierde mandatul. Cetățenii au votat masiv, în 2012, USL. Nu s-a votat PSD sau PNL, dar e clar că s-a votat împotriva PDL. Există tot mai multe majorități furate în consiliile locale datorită trădării PNL, proiecte care sunt blocate. Riscăm să apară un blocaj generalizat în administrația locală cu efecte tragice pentru români”, și-a arătat îngrijorarea vicepremierul Liviu Dragnea.
Dragnea: ”Klaus Iohannis este un ipocrit care a migrat la PNL”
Cei de la PNL și PDL au avut un proiect normativ asemănător, în 2006, prin care au dat posibilitatea aleșilor locali să aleagă un alt partid. ”Este o ipocrizie să acuzi un act normativ pe care tu l-ai adoptat o dată. Oamenii sunt tot mai nemulțumiți de ceea ce se întâmplă azi, de faptul că PDL a luat 20% în 2012 și USL peste 60%, iar acum, datorită trădării și a alianței PNL, PDL are peste 50% în consiliile locale și județene, deși alegătorii au votat împotriva lor. În ceea ce-l privește pe Klaus Iohannis, care-și dorește să fie președintele României, mă întreb de unde atâta ipocrizie? Acesta acuză un proiect de act normativ promovat de PSD, când el a fost ales în 2012 pe lista Forumului Democrat German (FDR), iar apoi a migrat la PNL.
Totodată, e președinte al PNL și membru în FDR. De ce este normal pentru Klaus Iohannis să migreze și ar fi imoral ca alți primari să aibă o asemenea opțiune? În ceea ce privește dorința primarilor, este vital pentru noi, ca și Guvern responsabil, să reglementăm acest haos în administrația din România. Nu putem spera să începem anul 2015 cu o administrație care să fie capabilă să absoarbă fonduri europene, dacă nu avem majorități în consiliile locale și județene. Suveranitatea se poate exprima doar de către popor, nu de către un grup de interese. 2015 nu trebuie să fie un an plin de blocaje”, a declarat vicepremierul Liviu Dragnea.
Ministrul MDRAP a arătat că, în Maramureș, au fost semnate 58 de proiecte, însă ar fi putut fi și mai multe, dacă în consiliile locale ar fi majorități care să-și dorească să ajute populația. Revenind la PNL, el a subliniat că nu este normal să primești un vot atât de mare din partea cetățenilor iar apoi să-i înșeli și acesta este motivul pentru care, odată adoptat actul normativ, aleșii locali și județeni vor avea la dispoziție 15 zile pentru a migra spre un alt partid.