AcasăLifestyleLiving în stil industrial: 6 detalii definitorii

Living în stil industrial: 6 detalii definitorii

spot_img

DISTRIBUIȚI

Sursa foto: https://images.unsplash.com/photo-1581404476143-fb31d742929f?ixlib=rb-1.2.1&ixid=MnwxMjA3fDB8MHxwaG90by1wYWdlfHx8fGVufDB8fHx8&auto=format&fit=crop&w=1738&q=80

Surprinzător, intrigant, masculin și extrem de neobișnuit, stilul industrial este tot mai des întâlnit în estetica momentului. Considerat rece și nepotrivit pentru locuințele urbane pe de o parte, însă versatil, original și natural pe de altă parte, acesta lasă o amprentă puternică asupra spațiilor în care este abordat. Farmecul decorului industrial constă în îmbinarea elementelor vechi, deosebite, cu cele moderne și minimaliste, care-i conferă o notă de prospețime. În esență, acest stil inspirat de clădirile industriale, depozitele și halele de producție de la sfârșitul secolului al XIX-lea este definit ca o concesie perfectă între perioada trecută și cea contemporană. Iată care sunt caracteristicile fundamentale pe care trebuie să le ai în vedere pentru a-l recrea în camera de zi:

Spații mari, deschise

Stilul industrial poate fi adaptat cu ușurință în orice spațiu. Totuși, acesta a luat naștere în jurul aspectului de hală și fabrică, de aceea pune accent în mod special pe elementul open space. Decorul a fost aplicat inițial mansardelor și podurilor generoase, care nu permiteau compartimentarea. Dezvoltarea stilului industrial în amenajările interioare a fost generată tocmai de reconvertirea unor clădiri vechi în spații de locuit. Așadar, spațiile mari, fluide, fără prea mulți pereți despărțitori reprezintă una dintre caracteristicile definitorii ale stilului industriale.

Modele arhitecturale imperfecte

Finisajele incomplete scot și ele în evidență foarte bine stilul industrial. Pereții nefinisați, din cărămidă sau beton sunt un statement în livingurile industriale. De asemenea, țevile, grinzile, structurile metalice, conductele sau stâlpii lăsați intenționat la vedere contribuie la crearea unui impact vizual extraordinar. În decorul industrial totul pare incomplet, nonconformist și ușor vechi, brut. Materialele preferate de acest stil sunt oțelul inoxidabil, sticla, betonul, cărămida, fierul, aluminiul, lemnul nefinisat sau recondiționat.

Tavane și ferestre înalte, cu tocuri de lemn sau metalice

Lipsa accesului la electricitate era o problemă pentru oameni în trecut. Din acest motiv, se opta pentru interioarele spațioase și cu ferestre foarte înalte, pentru a beneficia de cât mai multă lumină naturală. Tocurile de lemn sunt preferate pentru geamuri, ferestrele ajungând să semene mult cu cele din țările scandinave, de exemplu, unde stilul industrial este foarte apreciat. Însă, o opțiune ideală o reprezintă și ramele metalice. De menționat și faptul că, spre deosebire de alte stiluri, decorul industrial menține ferestrele goale, fără jaluzele, draperii sau alte tipuri de accesorii.

Paletă cromatică sobră

Cromatica unui living amenajat în stil industrial este una destul de limitată. Vorbim aici de negru, tonuri de gri, maro-cărămiziu, nuanțe neutre de alb și bej, auriu sau bronz. Fără îndoială primul lucru care va fi observat într-un decor industrial este absența nuanțelor vii, îndrăznețe. În ceea ce privește accentele de culoare, se folosește roșu cărămiziu, verde închis, indigo sau oranj, dar cu multă prudență și niciodată împreună.

Piese de mobilier nonconformiste

O cameră de zi amenajată în stil industrial trebuie să se afle la intersecția dintre modern și tradițional. În cazul mobilierului, sunt preferate piesele nefinisate, cu aspect vintage. Se aleg canapele cu 2 sau 3 locuri, din piele neagră ori maro, rafturi metalice, scări și instalații utilitare industriale în locul bibliotecii clasice, măsuțe de cafea metalice ori fabricate din paleți de lemn sau scaune cu picioare din fier. Piesele din metal și lemn, dar și cele tapițate cu piele aduc un farmec aparte decorului industrial.

Decorațiuni preponderent metalice

Corpurile de iluminat cu structură metalică sunt utilizate pentru aspectul lor practic, dar și pentru rolul decorativ. Pendule din metal, lămpi, lampadare, candelabre și veioze fără abajur, din bronz, fier sau cupru, astfel de elemente complimentează un living industrial. Mai departe, decorațiunile se aleg având în vedere interiorul atelierelor și făbricilor: cufere vechi, oglinzi cu rame metalice, coșuri metalice, piese din cupru și alamă, ghivece din metal, piatră sau ceramică.

 

Atmosfera dintr-un living decorat în stil industrial este una specială, care iese în evidență prin unicitatea sa. Acest tip de design intrigă prin abordările sale atât de diferite și se bazează pe creativitate și imaginație pentru a crea o amenajare tehnică, aerisită, dar în mod sigur de mare efect.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA