Guvenul va promova prin ordonanţă de urgenţă directiva europeană a creditelor ipotecare 2014/17/UE, pentru că termenul de transpunere în legislaţia naţională a trecut deja. Ordonanţa aduce o protecţie sporită pentru clienţii băncilor.
Iată câteva dintre cele mai importante prevederi ale actului normativ:
Creditorul ia toate măsurile pentru a preveni declararea scadenței anticipate, inițierea procedurilor de executare silită a consumatorilor ori vânzarea debitelor restante către entități care desfășoară activitatea de recuperare creanțe.
Oricând pe parcursul relației contractuale, la solicitarea consumatorului, creditorul oferă acestuia soluții corespunzătoare pentru achitarea debitului, chiar dacă nu sunt înregistrate restanțe, însă consumatorul face dovada unei situații dificile sau a iminenței neplății.
Creditorul îl notifică pe consumator cu cel puțin 30 de zile calendaristice înainte de declararea scandentă a creditului sau de inițierea procedurii de executare silită, după caz, informându-l cu privire la drepturile pe care le are în această situație.
Perioada dintre declararea scadenței anticipate și declanșarea executării silite nu poate fi mai mică de 3 luni. La solicitarea expresă a consumatorului, creditorul reduce această perioadă.
În situația premergătoare declarării scadente a creditului sau a executării silite consumatorul are dreptul să solicite creditorului vânzarea bunului imobil ipotecat direct de către consumator. Creditorul acordă acest drept pentru o perioadă de cel puțin 6 luni.
Citește continuarea pe economica.net