AcasăslolvaciaLANSARE ȘI RECITAL - Eveniment cultural marca Nicolae Băciuț la Biblioteca Județeană...

LANSARE ȘI RECITAL – Eveniment cultural marca Nicolae Băciuț la Biblioteca Județeană Petre Dulfu Baia Mare

spot_img

DISTRIBUIȚI

 

LANSARE ȘI RECITAL Biblioteca Județeană Petre Dulfu din Baia Mare va găzdui luni, 14 noiembrie, de la ora 13.00, în sala de conferințe, un eveniment cultural. Este vorba despre lansarea volumului „Între lumi. Convorbiri cu Nicolae Steinhardt”, de Nicolae Băciuţ, ediţie nouă, publicată de Editura Libris Editorial din Braşov, director Virgil Oniţă.

În acelaşi cadru, Nicolae Băciuţ va suţine un recital liric „Pe unde umbli, poezie?”

Singur Nicolae Băciuţ, (…) îndrăzneşte să-i pună discretului eseist şi călugăr (cum altfel se cuvine să fie un călugăr dacă nu discret, reuşind să înăbuşe în sine cele lumeşti?) cea mai indiscretă întrebare care i-a fost pusă vreodată în public: “ – Aţi iubit? Aţi fost iubit de – iată, am reţineri, sfiiciune, mi se pare că e impudic să pun o astfel de întrebare – o femeie?”(România literară)
Nicolae Băciuţ s-a născut la Chintelnic, judeţul Bistriţa-Năsăud, la 10 decembrie 1956. A absolvit Facultatea de Filologie la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca în 1982. Din 1979, a fost redactor, apoi secretar de redacţie la revista studenţească de cultură „Echinox”, din 1983, redactor la revista „Vatra” din Târgu-Mureş. În 1990, a fondat prima publicaţie privată la Târgu-Mureş, „Alpha”. 

Bursier în SUA, în 1990, unde a realizat singur revista „Noul pământ”. A fondat şi editat mai multe reviste, între care din 2009, în regim de „one man show”, realizează revista lunară de cultură „Vatra veche”. A fondat mai multe edituri şi a publicat peste o mie de cărţi, din 1990 încoace. A fost corespondent la TVR 15 ani, din 2001 este director al Direcţiei pentru Cultură Mureş. A organizat sute de acţiuni, programe, proiecte culturale, în ţară şi străinătate. A publicate peste şaptezeci de volume proprii, după debutul în 1986, cu „Muzeul de iarnă” (poeme) – poezie publicistică, critică literară, jurnale de călătorie etc.

A realizat o „Istorie a literaturii române contemporane în interviuri”, 2 volume, 1000 p.), un proiect original, singular în peisajul editorial românesc. A realizat volume de interviuri cu Nichita Stănescu, Mihai Sin, Ion Vlasiu. Volumul de dialoguri cu N. Steinhardt a fost realizat epistolar, în anii în care N. Steinhardt se stabilise la Mănăstirea Rohia, iar Nicolae Băciuţ era redactor la revista „Vatra” din Târgu-Mureş.

A fost distins cu numeroase premii, dintre care, cele mai recente sunt: Marele Premiu pentru Poezie al Festivalului Internaţional de Poezie „Nichita Stănescu”, Ploieşti, în 2014, iar în 2016 a primit Premiul „Eminescu” la Festivalul Internaţional „Mihai Eminescu”, Drobeta Turnu Severin.

Informații și imagini transmise de bibliotecarul Ștefan Selek

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA