Ieri, 19 martie, începând cu ora 10.00, la Biblioteca Judeţeană ,,Petre Dulfu” din municipiul Baia Mare, a avut loc lansarea cărţii ,,Urmele armelor de foc” a autorilor dr. Gheorghe Păşescu şi comisar şef de poliţie Paul Chende, ambii experţi criminalişti, cel de-al doilea fiind ofiţer în cadrul Inspectoratului de Poliţie al judeţului Maramureş.
Evenimentul, subscris manifestărilor prilejuite de Ziua Poliţiei Române, a fost organizat la iniţiativa şefului Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Maramureş, D-na chestor de poliţie, dr. Viorica Marincaş şi adjuncţilor şefului inspectoratului, respectiv D-l comisar şef de poliţie Cupşa Ioan şi D-l comisar şef de poliţie Todoran Ionel.
Ceremonia găzduită de distinsa instituţie de cultură din Baia Mare, în reprezentarea căreia a venit D-l director, dr. Teodor Ardelean, s-a bucurat de un prezidiu din a cărui compunere au făcut parte, împreună cu amfitrionul, criminalişti români consacraţi la nivel naţional şi internaţional, respectiv domnul chestor de poliţie, dr. Ţîru Gabriel, directorul Institutului Naţional de Criminalistică din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române şi Domnul conferenţiar universitar dr. Sorin Alămoreanu din cadrul Universităţii „Babeş Bolyai”, şef al Laboratorului Interjudeţean de Expertize Criminalistice din cadrul Institutului Naţional de Expertize Criminalistice Cluj, secondaţi de D-l comisar şef de poliţie Paul Chende, unul dintre cei doi apreciaţi autori ai lucrării.
Auditoriul de înaltă clasă, în majoritate specializat, format din magistraţi, militari, reprezentanţi ai instituţiilor publice descentralizate din judeţ şi poliţişti în activitate sau în retragere, a echilibrat perfect excelenţa prezidiului.
Gazdă perfectă, D-l dr. Teodor Ardelean, titularul de necontestat al unui discurs profund, armonios, zglobiu pe alocuri şi extrem de aplicat, a lansat membrilor prezidiului şi autorului, provocarea situării cel puţin la acelaşi nivel a alocuţiunilor lor.
Vorbitorii, abordând într-o manieră aristoteliană prevalenţa dorinţei de a cunoaşte în raport cu individul, prezentând lucrarea dintr-o perspectivă confucianistă pentru a-l revela publicului pe autorul ei şi definind balistica judiciară ca fiind un Cerber al democraţiei, au condus auditoriul pe traseul urmat de autori începând de la ideea creaţiei până la experienţa publicistică omagiată astăzi.
Autorul, D-l comisar şef Chende Paul, vădit emoţionat, declarând că ,,Întâlnirea cu Gheorghe Păşescu, încadrată perfect în principiul locardian al schimbului ,,Every contact leaves a trace”, a generat o frumoasă prietenie şi o colaborare concretizată în realizarea de studii, în participarea la simpozioane de criminalistică, în publicarea de articole în revistele de profil şi în scrierea unor cărţi de specialitate”, şi-a prezentat opera ca fiind un demers ştiinţific consecutiv pasiunii sale pentru balistica judiciară, în care sunt îmbinate perspectiva criminalistului din echipa de cercetare a locului faptei şi filosofia cercetătorului din laboratorul de balistică judiciară, prima ţinând de materialismul profesiei iar cea de-a doua de dialectica ei.
Toţi cei prezenţi au apreciat la superlativ anii de studiu intens necesari configuraţiei unice a lucrării, efortul extraordinar depus pentru elaborarea ei şi caracterul consacrant al opiniilor şi concluziilor formulate de autorii acesteia.