LACUL BAIKAL Misterele celui mai adânc lac de pe planetă, ce ajunge la adâncimea de 1637 de metri. Un valah a fost unul din primii săi exploratori. În apele sale trieşte unica focă de apă dulce din lume. Puştii din el sunt adevărate fosile vii. Iarna, când îngheaţă, grosimea gheţii poate ajunge şi la cinci metri suportând greutatea unui tanc.
Lacul Baikal este situat în sudul Siberiei, din inima Maicii Rusia şi este un lac cu apă dulce. Această veritabilă mare interioară reprezintă cea mai mare rezervă de apă dulce din lume şi este cel mai adânc lac de pe glob, având fundul la 1637 de metri.
Deşi este greu de imaginat, depresiunea lacustră din Siberia de Sud, cu suprafaţa ceva mai mare decât cea a Belgiei, conţine 10% din rezervele de apă potabilă ale lumii, cu excepţia gheţarilor. Lacul Baikal pe lânga faptul că este cel mai adânc lac din lume, poate fi considerat şi cel mai vechi prin cei circa 20-25 milioane ani de existenţă – exclusiv Marea Caspica şi Lacul Aral – şi unul dintre “muzeele vii”, în care trăiesc aproximativ 800 specii de animale şi 245 specii de plante endemice, proprii numai lui.