AcasăActualitatePoliticLACRIMI DE CROCODIL - Topul scuzelor antologice folosite de politicienii români pentru...

LACRIMI DE CROCODIL – Topul scuzelor antologice folosite de politicienii români pentru a scăpa de închisoare

spot_img

DISTRIBUIȚI

De-a lungul timpului, politicienii români au folosit tot soiul de scuze, de motive și de justificări pentru a scăpa de ridicarea imunității și de arestarea preventivă în momentul în care procurorii au solicitat Parlamentului să încuviințeze arestarea sau reținerea lor.

De multe ori, discursurile lacrimogene susținute de aceștia în Camera Deputaților sau în Senat i-au înduioșat pe colegii lor, care au votat împotriva ridicării imunității.

Cel mai recent caz este cel al deputatului PSD Cristian Rizea.

1. Miercuri, deputatul PSD Cristian Rizea a fost salvat de colegii săi, după ce aceștia au votat împotriva solicitării procurorilor anticorupție de încuviințare a arestării preventive.

Cristian Rizea este acuzat de DNA de trafic de influență, de spălare de bani și de influențarea martorilor. Mai exact, Rizea ar fi primit 300.000 de euro mită de la un afacerist în cazul unor retrocedări de terenuri.

Pentru a scăpa de ridicarea imunității, Cristian Rizea a susținut în fața colegilor său un discurs foarte emoțional în care a vorbit despre băiatul pe care l-a adoptat, sugerând că procesul de adopție ar putea fi pus în pericol de arestarea sa.

„Cu toţii ştiţi că am un copil. Ceea ce nu ştiţi este că acum doi ani şi jumătate, la două ore după ce acest copil s-a născut, el a fost adoptat de către mine şi soţia mea. Acest demers se încheie în luna noiembrie a acestui an. Vă las pe dumneavoastră să decideţi dacă începând de mâine voi putea sau nu să continui această procedură de adopţie alături de soţia mea şi dacă fiul meu va avea o familie”, le-a spus Cristian Rizea colegilor săi.

Parlamentarii par să fi fost impresionați de discursul său deoarece au aprobat reţinerea cu patru voturi peste minimul necesar, în vreme ce arestarea lui Cristian Rizea a fost respinsă la limită: mulţi colegi din PSD părăsiseră sala, iar dintre cei rămaşi în sală, mulţi nu au votat, potrivit Știrile TVR.
Cristian Rizea nu este primul parlamentar din România care apelează la emoție pentru a scăpa de ridicarea imunității și de arestul preventiv.

2. În februarie 2015, senatorul PNL Varujan Vosganian a scăpat și el de urmărirea penală folosind o tactică similară. El a venit în Senat cu o carte de rugăciuni și cu o sticluță cu ulei sfințit pe care a mirosit-o de mai multe ori. Și-a făcut și câteva cruci și a lăcrimat puțin în timp ce stătea pe scaun.

La final, votul i-a fost favorabil, senatorii neîncuviințând cererea de urmărire penală: au fost doar 56 de voturi pentru, față de 71 împotrivă.

„Vreau să mulțumesc tuturor colegilor care au crezut în mine și în temeinicia argumentelor mele și îmi manifest speranța ca acest moment să fie interpretat ca o victorie a democrației”, le-a spus Vosganian senatorilor după votul final.

Varujan Vosganian este acuzat de DIICOT că, în perioada 2006-2008, pe când era ministru al Economiei, a aprobat livrarea de gaze naturale ieftine firmelor controlate de miliardarul Ioan Niculae. DIICOT îl acuză pe Vosganian de constituirea unui grup infracțional organizat, de abuz în serviciu și de complicitate la delapidare.
3. În februarie 2014, deputatul PSD Vlad Cosma a scăpat și el de ridicarea imunității, după ce 222 de deputați au votat împotriva ridicării imunității (față de 105 pentru), așa că politicianul nu a putut fi arestat preventiv, așa cum solicita DNA.

Anterior, el susținuse în Parlament un discurs lacrimogen în care vorbise despre felul în care familia sa a fost hărțuită de procurori, declarând că sora lui a pierdut o sarcină din cauza stresului la care a fost supusă în momentul în care a început să fie urmărită penal.

„A venit și rândul județul Prahova. O să vă prezint ce s-a întâmplat și în cazul nostru. În aproximativ două luni de zile am fost învinuiți 3 membri ai familiei mele, în ordinea care urmează: sora mea, tatăl meu și acum eu. Eu am fost învinuit pentru trafic de influență, tatăl meu pentru abuz în serviciu și sora mea pentru evaziune fiscală”, a declarat Vlad Cosma.

„Prima dată au început cu sora mea, care este notar public de 10 ani. Domnii procurori au considerat că trebuie să fie învinuită pentru evaziune fiscală (…) Pentru a face un spectacol complet în cazul ei, au descins în forță cu mascații, atât la notariat, cât și acasă, confiscând actele contabile și arhiva notarială. Fac mențiunea că sora mea are un copil de 3 ani și nu consider că era nevoie să vadă mascații la ea în casă. Dar, spre uimirea tuturor, nu a fost de ajuns și au trecut la arestări. Au vrut să-mi aresteze sora, dar din lipsă de probe și datorită faptului că era însărcinată, au renunțat. Între timp, a pierdut sarcina din cauza stresului la care a fost supusă”, a mai spus deputatul.

De asemenea, Cosma le-a vorbit colegilor săi din Camera Deputaților despre tatăl său, care are 69 de ani și probleme de sănătate, lăudându-l pentru faptul că este cetățean de onoare într-o mulțime de localități din România: „Au continuat cu tatăl meu, unde știți cu toții că au forțat o arestare de 29 de zile săptămâna trecută. Ținând cont că are 69 de ani și probleme de sănătate, dar și din lipsă de probe la dosar, Înalta Curte de Casație și Justiție a considerat că nu este nevoie ca un om care este cetățean de onoare în peste 100 de localități din România să fie arestat preventiv”.

„Astăzi a venit și rândul meu, al treilea învinuit din familia mea. Am fost învinuit săptămâna trecută drept cadou de ziua mea. În ziua de marți, când veneam spre Parlament, am fost oprit în trafic, scos din mașină, și dus la DNA. Totul a fost pentru un spectacol televizat”, a considerat deputatul.

Vlad Cosma şi tatăl său, Mircea Cosma, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, sunt urmăriţi penal pentru trafic de influenţă. Cei doi sunt acuzaţi de DNA că au cerut și primit peste 4,4 milioane de lei de la reprezentanţii unor societăţi comerciale pentru ca firmele respective să obţină de la CJ Prahova contracte la suprapreţ.

4. În martie 2015, când a urcat la tribuna Senatului pentru a-și susține discursul prilejuit de cererea procurorilor de a i se ridica imunitatea, senatorul PSD Dan Șova a declarat că și-a început ziua la grupul de rugăciune.

„Am început această zi într-un mod foarte plăcut, împreună cu câțiva colegi la grupul de rugăciune, pentru că este Buna Vestire și vreau în primul rând să vă fac o urare: „Dumnezeu să fie cu fiecare dintre noi și să se facă așa cum o să vrea el””, a spus Dan Șova.

Cu puțin timp înainte de a intra în sala de ședințe, senatoarea UNPR Florina Jipa l-a uns pe Dan Șova cu mir adus de la Ierusalim.

La acea dată, Dan Șova a rămas cu imunitate deoarece nu s-a întrunit numărul necesar de voturi.

În dosarul Rovinari-Turceni, fostul ministru al Transporturilor este acuzat de procurori că a luat ilegal bani pentru înţelegeri comerciale și contracte care au păgubit statul român cu 16 milioane euro. El este urmărit penal pentru complicitate la abuz.

5. În iulie 2014, deputatul UNPR Titi Holban a ținut un discurs lacrimogen de la tribuna Camerei Deputaților, înainte ca parlamentarii să decidă dacă îi ridică sau nu imunitatea.

El a vorbit despre Dumnezeu, despre Hristos și și-a făcut mai multe cruci.

„Sunt un om integru, cinstit, care am muncit alături de familia mea și nu încălcat niciodată, în niciun fel, dispozițiile legale. Niciodată nu am luat sau dat vreo sumă de bani pentru a interveni pe lângă vreun coleg sau vreun funcționar din instituțiile publice. Nu cred însă că ridicarea imunității și arestarea preventivă sunt mijloace de aflare a adevărului. Oricare dintre dumneavoastră puteți fi în aceeași situație. De votul dumneavoastră depinde cariera și soarta mea ca om. Dragi colegi, vă rog din suflet să analizați această situație omenește, sau chiar dumnezeiește, așa cum ne învață domnul Hristos când ne spune: „Atunci când îți judeci aproapele, pune-te în locul lui și judecă-l cum tu ai fi în acea situație”. Vă mulțumesc, Doamne-ajută!”.

Strategia invocării divinității a funcționat și de această dată, deoarece deputații au votat împotriva ridicării imunității.

Titi Holban este acuzat de DNA că a primit 10.000 de euro pentru a interveni, printr-un intermediar, pe lângă un inspector cu funcție de conducere într-o Direcție Regională Antifraudă pentru ca o firmă să nu fie sancționată în urma unui controlului.

Sursa: greatnews.ro

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA