LA PENITENCIARUL DIN BAIA MARE Sâmbătă, 1 iulie, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a târnosit biserica din incinta penitenciarului din Baia Mare. Totodată, acesta a ținut și Sfânta Liturghie.
Biserica de lemn din cadrul penitenciarului, clădită specific maramureșean, a fost construită în anul 1955. Această biserică a reprezentat și o premieră, asta deoarece a fost prima biserică construită în incinta unui penitenciar din România. Această biserică a fost ridicată și înzestrată de către deținuți.
Duminică, 2 iulie, Preasfințitul Iustin a liturghisit și predicat la Biserica Sfântul Voievod Ștefan cel Mare din incinta sediului Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră din Sighetu Marmației.
La finalul lunii, s-a sfințit și Centrul Cultural Monahal „Episcopul Gavriil de Bârsana”.
Complexul monahal de la Bârsana este unicat în lume prin arhitectura clădirilor de lemn ridicate aici de la punerea pietrei de temelie, în 1993. În ultimii trei ani, cât a durat construcţia, o altă clădire, monument de arhitectură, operă a aceluiaşi priceput arhitect Dorel Cordoş, care a proiectat cu mult gust şi respect pentru tradiţia constructivă maramureşeană întregul complex monahal, cu susţinerea şi la sugestia maicii stareţe, stavrofora Flilofteia Oltean, s-a adăugat celor peste 10 existente, construite din lemn. Este vorba de o clădire destinată activităţilor cu scop cultural, care a fost denumită Centrul Cultural Monahal „Episcopul Gavriil de Bârsana”, episcop de viţă nobilă, ultimul pomenit ca având reşedinţa episcopală la această mănăstire, în secolul al XVII-lea.
Un sobor de patru ierarhi a oficiat, joi, 29 iunie, în ajunul hramului mănăstirii, slujba de sfinţire: Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Laurenţiu al Ardealului, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, şi Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord.
Centrul va găzdui conferinţe, simpozioane, sesiuni de comunicări, naţionale şi internaţionale, aniversări culturale pe teme religioase şi nu numai, cum s-au mai petrecut aici, ridicarea acestuia devenind o necesitate.
„Sunt atât de impresionat, încât mă copleşeşte bucuria şi mă gândeam deja la ziua de mâine, care a început deja de astăzi. Am venit de multe ori pe aici şi nici nu putem trece prin zona aceasta fără să facem un popas cât de scurt, aici unde credinţa se uneşte cu dragostea credincioşilor; este lucrul cel mai important” a spus Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurenţiu.
„Numai minunea lui Dumnezeu a făcut ca din nimic să se temeluiască o asemenea ctitorie pentru veşnicie”, a spus Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei.
„În doar trei ani de zile a ridicat maica stareţă acest Centrul Cultural Monahal, pe care l-am pus sub protecţia duhovnicească a ultimului Episcop al Maramureşului, Episcop de viţă nobilă, Gavriil de Bârsana, care a rezidat aici. Aici a fost ultima reşedinţă episcopală amintită de academicianul, profesorul şi istoricul Bisericii noastre ortodoxe, pr. Mircea Păcuraru; după aceea, Episcopia a dispărut, pentru că fost suprimată în mod duşmănos şi nedrept de către autorităţile austro-ungare. Pentru a reînnoda firul istoriei, iată că dreptatea lui Dumnezeu a făcut ca mănăstirea să reînvie în 1993, când Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Justinian a pus piatra de temelie la dorinţa părintelui Gheorghe Urda şi a credincioşilor de aici”, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.
ActualMM
Sursă foto: Facebook