Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul a participat luni, în sala „Sfinţii Martiri Brâncoveni” de la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, la premierea fazei eparhiale a concursului de creaţie „Biserica şi şcoala din sufletul meu”.
Concursul naţional de creaţie Biserica şi Şcoala din sufletul meu este organizat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române de către Sectorul teologic-educaţional al Patriarhiei Române, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice şi s-a adresat copiilor participanţi la grupele catehetice din parohiile înscrise în Programul Naţional „Hristos împărtăşit copiilor”, preoţilor coordonatori de grup catehetic, profesorilor de religie şi tuturor celor care contribuie la sădirea Cuvântului lui Dumnezeu în inima copiilor.
Întrecerea de anul acesta are o conotaţie aparte, pentru că s-a desfăşurat în Anul Omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox declarat de către Patriarhia Română. Concursul s-a desfăşurat pe mai multe secţiuni: secţiunea literară, unde copiii au putut compune o scrisoare către Dumnezeu despre viaţa lor în şcoală şi în biserică, să întocmească un articol despre educaţie astăzi, să alcătuiască o creaţie literară (poezie, compunere sau eseu), să compună o rugăciune către Dumnezeu pentru toţi cei din şcoală.
Secţiunea artistică, unde copiii au avut posibilitatea să efectueze un desen sau o pictură despre evenimentul cel mai important din viaţa lor, de mărime A4 sau A3, să realizeze o fotografie inedită, în concordanţă cu tema concursului, să alcătuiască o creaţie dramatică (piesă de teatru, spectacol, muzică) care să poată fi jucată sau chiar a fost jucată; secţiunea multimedia, în care copiii puteau realiza un interviu cu una dintre personalităţile parohiei sau eparhiei, care au avut o importantă contribuţie în domeniul educaţiei sau să realizeze o prezentare multimedia despre viaţa în şcoală şi în Biserică.
Înainte de faza pe eparhie, concursul a beneficiat de o evaluare şi premiere la nivelul protoieriilor, în cadrul cărora au fost desemnate trei echipe câştigătoare pentru fiecare protopopiat.
La faza pe eparhie, care a avut loc azi, au participat peste 100 de elevi, protopopi, preoţi, profesori de religie şi cadre didactice din cele opt protopopiate din Eparhia Maramureşului şi Sătmarului. Au fost acordate premii în obiecte şi diplome pentru locurile I, II şi III. Cei de pe locul I vor reprezenta Episcopia Maramureşului şi Sătmarului la faza pe Patriarhie, care va avea loc sâmbătă, 21 mai a.c., în Bucureşti, cu ocazia hramului Catedralei Patriarhale, când premiile vor fi înmânate de Însuşi Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
Toţi cei implicaţi în această emulaţie la nivelul Eparhiei Maramureşului şi Sătmarului, în frunte cu inspectorul eparhial pentru catehizare, pr. Gavril Vasile Băban, principalul organizator şi realizator al concursului, au fost felicitaţi de către Preasfinţitul Părinte Justin Sigheteanul.
Comisia de evaluare a fost formată din pr. Gavril Vasile Băban, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, pr. Florin Hoban, inspector şcolar judeţean pentru religie, profesor de limba şi literatura română Camelia Morar, profesor de educaţie plastică Dumitriţa Daniela Filip şi ziarista Camelia Tocaci.
Locul I a fost obţinut de Parohia „Naşterea Maicii Domnului” Cavnic, Protopopiatul Lăpuş, pentru portofoliul “Micul creştin – misionar al lui Hristos”, coordonat de pr. Andrei Chira şi prof. Valeria Iacob;
Locul II – parohiile „Înălţarea Domnului” şi „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Tg. Lăpuş, cu portofoliul „Biserica şi şcoala – lumina sufletului meu”, coordonat de Pr. Andrei Baboşan, prof. Mariana Pop şi prof. Rodica Vele;
Locul III – Parohia „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din localitatea Dacia, Protopopiatul Carei, pentru portofoliul „Biserica şi şcoala – uşi deschise sufletelor inocente”, coordonat de pr. Florin Ioan Mocan şi prof. Nicoleta Florica Mocan.
În cuvântul rostit la încheierea festivităţii de premiere, P.S. Iustin Sigheteanul a vorbit asistenţei despre realizările sectorului educaţional din eparhie, despre catehizare, organizarea taberelor şi a reuniunilor, în care rolul Eparhiei Maramureşului şi Sătmarului este unul important, având în vedere că în Baia Mare au fost organizate primele două reuniuni ale tineretului, în 2013 şi 2014, din România, din care una internaţională.
Este o lucrare de mare importanţă şi de viitor a Bisericii noastre Ortodoxe aceasta, intitulată „Biserica şi şcoala din sufletul meu”, care se desfăşoară în Anul omagial a educaţiei tineretului ortodox, cum a fost intitulat anul 2016.