În perioada 25-28 septembrie 2014, pe raza municipiului Baia Mare se desfăşoară ediţia cu nr. XXII a Sărbătorii Castanelor, în cadrul manifestării Toamna Băimăreană, la care se preconizează participarea a peste 10.000 persoane. Pentru asigurarea unui climat de siguranţă publică şi civică, pentru prevenirea faptelor cu violenţă, a furturilor din buzunare, din auto precum şi a altor evenimente negative, la nivelul Poliţiei Municipiului Baia Mare s-au luat măsuri specifice.
Astfel, pe toată perioada manifestărilor vor lucra, în schimburi, mai multe echipaje de poliţie, în principal din cadrul formaţiunilor de ordine publică şi rutieră dar şi din cadrul formaţiunilor de poliţie judiciară. Astfel, vor fi de serviciu în dispozitive, circa 60 de poliţişti în fiecare zi, pe lângă poliţiştii care sunt planificaţi în dispozitivul de siguranţă publică în mod curent.
Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Maramureş vă sfătuieşte să fiţi vigilenţi în această perioadă şi vă oferă câteva recomandări ce vă pot scuti de neplăceri.
Având în vedere faptul că hoţii profită de aglomerările de persoane şi de graba şi neatenţia cetăţenilor, poliţiştii maramureşeni adresează celor care intenţionează să participe la sărbătoare câteva recomandări menite să prevină comiterea furturilor, astfel:
– supravegheaţi-vă poşeta în permanenţă şi încercaţi să o ţineţi cât mai strâns sub braţ, nu lateral sau la spate
– nu păstraţi bani, acte sau telefoane în buzunarele exterioare ale vestimentaţiei, acestea fiind locurile cele mai vulnerabile şi mai accesibile hoţilor
– nu vă lăudaţi în public că deţineţi la dumneavoastră sume mari de bani
– când staţi la rând pentru a cumpăra ceva, nu vă înghesuiţi sau nu permiteţi să fiţi înghesuit. Hoţii pândesc victima, observă locul unde aceasta ţine banii, telefonul sau alte bunuri de valoare şi vor profita de primul moment de neatenţie
– închideţi autoturismul şi nu lăsaţi în interior, la vedere, bunuri care i-ar putea tenta pe hoţi.
Din statisticile poliţei reiese faptul că peste 90% din infracţiunile comise cu violenţă au avut loc pe fondul consumului excesiv de alcool.
- Dacă aţi consumat alcool, feriţi-vă să urcaţi la volan. Dacă nu vă pasă de propria persoană, gândiţi-vă la cei dragi!
- Nu intraţi în dispute cu persoane aflate în stare de ebrietate avansată. Conflictul poate degenera în violenţă fizică iar rezultatul ar putea fi tragic.
- Când sesizaţi o persoană căzută pe trotuar sau pe carosabil sunaţi de urgenţă la 112. În acel moment puteţi salva viaţa unui om.