După ce referendumul s-a încheiat Bruxelles-ul vrea să arate că dacă a înghițit momeala din undiță, nu a înghițit și pescarul. Vrea să reducă daunele. Nu vrea să se vadă prostia pe care a făcut-o (cum spune un amic – rahatul în care a călcat) și nici jocul de interese desfășurat în văzul lumii. Pentru asta a chemat la Bruxelles beșteliții români să îi sfătuiască de bine. Bagă o doză de spirit european în țara asta de periferie postcolonială. Barosso, Reding etc. au făcut-o prea groasă și acum vor să dea impresia de echilibru și neutralitate.
Ca să iasă lucrurile bine pentru ei, să nu le reproșeze nimeni tîmpenia, au chemat vîrfurile bucureștene să le servească o lecție de democrație și civism, Firește, nimeni nu a avut curaj să refuze invitația ca să nu fie taxat că e contra UE. Toți în frunte cu Băsescu, scos ca iepurele din joben – se vor perinda pe la Înalta Poartă occidentală zilele astea. Cu degetele la vipușcă, cu degetele la chipiu. Fiecare va avea in dotare un carnețel unde va nota indicațiile prețioase. Că să dea din cap aprobator nu le trebuie nimic, nici măcar creier.
După părerea mea, acest pelerinaj nu este o operație menită să ajute Bucureștiul, ci să scoată din încurcătură liderii UE compromiși în așazisul puci din România. Ei vor să salveze aparențele și, eventual, să aranjeze jocurile din toamna asta. Alegerile din decembrie nu le sunt deloc indiferente. Nu procedurile, corectitudinea lor îi interesează, ci cine va avea puterea. Nici la referendum nu i-a interesat respectarea regulilor. Dacă ar fi fost așa, ar fi cerut să se aplice recomandările Comisiei de la Veneția privind cvorumul și practicile din propriile lor țări. I-a interesat doar cine este “the strong man” și au optat pentru Băsescu ca reprezentant al intereseler lor în România. Restul e ipocrizie și cinism politic de duzină.
Ce s-ar intîmpla așadar dacă infrîngerea PDL de la alegerile locale s-ar repeta in decembrie? Ce rol ar mai avea omul lor, Băsescu? Și-ar pierde Barosso SRL influența aici? Eu zic că nu. Cum nu sunt alte solutii, și USL va juca pe mîna UE. Nu are încotro. Dar liderii USL trebuie să îi convingă pe aceiași că pot. UE se întreabă cu cine se fac afaceri, cine deschide ușile, cine semnează documentele, cine dă votul prin summituri? Bref, la Bruxelles se va încerca o amenajare a raportului de forțe din ianuarie încolo, după alegerile parlamentare, sub pretextul că nu sunt dorite alte tulburări. Așa că, dincolo de o operație de imagine, avem de a face și cu una pur politică. Bruxelles a dictat în vară condițiile unei păci dubioase și a pacificat prin dictat clasa politică românească. Pentru un timp s-a făcut liniște. Cu ce preț? Asta o s-o aflăm după întilnirile de Bruxelles din zilele care vin.
Stelian Tănase
loading...