REŢINUT. Poliţiştii băimăreni au identificat şi reţinut un bărbat bănuit de comiterea unui furt dintr-o societate comercială. În urma activităţilor de cercetare desfăşurate de poliţiştii Biroului de Investigaţii Criminale Baia Mare, a fost identificat un băimărean în vârstă de 30 de ani, bănuit de comiterea unui furt.
Acesta, în noaptea de 07/08 iulie, a pătruns prin efracţie într-un magazin de unde a sustras 764 pachete cu ţigări de diferite mărci. Valoarea prejudiciului cauzat este de 11 500 de lei.
REŢINUT. Poliţiştii l-au reţinut pentru 24 de ore şi urmează a fi prezentat parchetului cu propunere de arestare preventivă
Noul cod penal, intrat în vigoare de la 1 februarie a adus modificări majore. Dacă pentru anumite infracţiuni pedepsele s-au mărit, pentru multe dintre acestea anii de închisoare s-au redus considerabil sau chiar s-au înlocuit cu amendă. Furtul, hărţuirea sexuală, înşelăciunea sau tratamentele rele aplicat minorilor sunt câteva din infracţiunile pentru care Noul Cod Penal a adus pedepse mai uşoare.
REŢINUT. Hoţii, agresorii şi alte categorii de infractori nu vor mai fi pedepsiţi la fel de aspru odată cu intrarea în vigoare a Noului Cod Penal şi a Noului Cod de Procedură Penală
De exemplu, în vechiul Cod Penal, luarea unui bun mobil din posesia/detenţia altuia (fără consimţământul acestuia) în scopul de a-l însuşi pe nedrept, adică furtul, era pedepsită cu închisoare de la unu la 12 ani. După intrarea în vigoare a NCP, pedeapsa pentru furt prevede închisoare de la şase luni la trei ani sau chiar amendă.
Nici în cazul de rele tratamente aplicate minorilor, pedeapsa nu a rămas neschimbată. Dacă până la 1 februarie această infracţiune era pedepsită cu închisoarea de la 3 la 15 ani, după noua lege pedeapsa este de la 3 la 7 ani.
Lipsirea de libertate în mod ilegal era pedepsită în vechiul Cod Penal cu 3-10 ani de închisoare, iar în urma intrării în vigoare a NCP pedeapsa s-a micşorat considerabil şi vizează închisoare de la 1 la 7 ani.
Dacă pentru hărţuire sexuală pedepsele erau înainte între 3 luni şi doi ani de înschisoare, acum cea mai mare pedeapsă este de un an, iar cea mai mică de 3 luni de privare de libertate.
O altă schimbare majoră o găsim la infracţiunea de înşelăciune. Până la intrarea în vigoare a NCP, aceasta se pedepsea cu închisoare de la 6 luni la 12 ani, iar acum pedeapsa maximă s-a redus la jumătate şi prevede doar 6 ani de închisoare.
Tot la jumătate s-a redus şi infracţiunea de violare de domiciliu. Dacă înainte era dispusă o pedeapsă cu închisoarea de la 6 luni la 4 ani, acum pedeapsa a ajuns să fie între 2 luni şi 2 ani.
În cazul mărturiilor mincinoase, vechiul Cod Penal prevedea închisoare între 1 şi 5 ani acum cea mai mare pedeapsă poate fi de 3 ani, iar cea mai mică 6 luni sau amendă.
Pedeapsa minimă s-a mărit în cazul infracţiunii de delapidare de la 1 la 2 ani, dar s-a micşorat pedeapsa maximă care a ajuns de la 15 la 7 ani.