De curând, o delegaţie formată din reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Maramureş şi ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului s-a întors din Parma – Italia, unde s-a făcut o vizită la invitaţia fundaţiei italiene Colser Auroradomus.
Întâlnirea, la care au participat şi reprezentanţi ai Universităţii din Bellinzona, se doreşte a fi un prim pas pentru realizarea unui parteneriat româno-italian pe segmentul asistenţei sociale pentru persoanele adulte, parteneriat care să poată fi concretizat în proiecte viitoare. Vizita a inclus şi prezentarea a patru centre de asistenţă socială a persoanelor vârstnice, funcţionale în Parma şi în zonele limitrofe. În Maramureş nu există până la această oră un asemenea proiect, de aceea know-how-ul pe care se oferă fundaţia italiană să-l ofere este de bun augur.
„Obiectivul unor asemenea proiecte presupune sporirea calităţii asistenţei sociale pentru persoanele în vârstă la nivel local. Cu o economie bazată în mare parte pe agricultură, judeţul Maramureş are 68.000 de locuitori de peste 65 de ani, ceea ce înseamnă 14% din totalul populaţiei. În casele rezidenţiale există doar 250 de locuri, neexistând o reţea de protecţie socială, pentru persoanele vârstnice. Colser Auroradomus priveşte către Maramureş, oferind propriile competenţe în sectorul protecţiei sociale. Un know-how recunoscut pe scară largă ar putea avea o pondere considerabilă în accesarea fondurilor europene pentru viitoarele proiecte ale Consiliului Judeţean Maramureş.” –scrie ziarul italian Gazzetta di Parma.
„Un potenţial proiect cu Consiliul Judeţean Maramureş ar răspunde nevoilor paradigmei de asistenţă socială, în acest caz reducându-se spitalizarea şi favorizând căile de îngrijire la domiciliu. În judeţul Maramureş proiectul iniţial ar presupune construirea unor structuri rezidenţiale, centre de zi pentru persoanele în vârstă, dar şi a unor centre de cercetare şi formare profesională. Datorită backgroud-ului de care dispune Colser Auroradomus este partenerul cel mai calificat.” – este de părere decanul Universităţii Bellinzona – Serena Masseoni.
„Deocamdată s-a stabilit un prim contact şi au fost nişte discuţii de principiu. Proiectul ar presupune construirea unor centre rezidenţiale pentru persoanele vârstnice, în special în zone rurale, iar valoarea unui asemenea proiect ar însemna 35-40 milioane de euro. Partenerii italieni ar contribui cu experienţă şi asistenţă tehnică, iar Consiliul Judeţean Maramureş ar pune la dispoziţie locaţiile. Evident, că au fost doar discuţii de principiu, paşii concreţi de urmat urmând să se discute ulterior. Beneficiari vor fi persoanele care au nevoie de asemenea servicii, acesta fiind un segment prea puţin acoperit în Maramureş. În plus, acest proiect ar însemna şi crearea unui număr de locuri de muncă.” – apreciază Nicolae Boitor – directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.
Biroul de presă