AcasăActualitateSocialJoi, 28 februarie - Ziua Protectiei Civile. Afla elevii care au castigat...

Joi, 28 februarie – Ziua Protectiei Civile. Afla elevii care au castigat concursul organizat de ISU Maramures

spot_img

DISTRIBUIȚI

Joi, 28 februarie, aniversăm Ziua Protecţiei Civile din România. Anul acesta se împlinesc 80 de ani de când Regele Carol al II-lea, prin “Înalt Decret Regal nr. 468″ a aprobat, în anul 1933, Regulamentul Apărării Contra Atacurilor Aeriene, ca o necesitate a protejării populaţiei civile, rezultată în urma efectelor devastatoare ale primului război mondial, care constituie actul de naştere al Protecţiei Civile în România, având ca scop să limiteze efectele bombardamentelor asupra populaţiei şi resurselor teritoriului, fie asigurându-le protecţia directă, fie micşorând eficacitatea atacurilor.

Cu această ocazie, în toate subunităţile I.S.U. Maramureş se va desfăşura, între orele 10.00 şi 15.00 o “Zi a Porţilor Deschise”, activitate pe parcursul căreia personalul I.S.U. va prezenta vizitatorilor regulile de comportare în cazul producerii unor dezastre naturale şi în eventualitatea descoperirii unor elemente de muniţie neexplodată, precum şi tehnica şi echipamentul de intervenţie din dotare, în cadrul unor exerciţii demonstrative. Vizitatorii vor primi şi pliante cu informaţii privind riscurile specifice judeţului nostru, reducerea lor şi semnificaţia Zilei Protecţiei Civile din România.

În aceeaşi zi, de la ora 12.00, la Biblioteca Judeţeană “Petre Dulfu” din Baia Mare se va desfăşura o şedinţă festivă, la care au fost invitaţi reprezentanţi ai autorităţilor judeţene şi locale, şefi ai instituţiilor de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Maramureş, cadre militare în rezervă şi în retragere, respectiv personalul civil care a activat în cadrul Inspectoratului de Protecţie Civilă Judeţean.

În cadrul manifestării, vor fi premiate loturile câştigătoare la concursul cu tematică de protecţie civilă ,,Cu Viaţa Mea Apăr Viaţa”, faza judeţeană – 2012 şi câştigătorii competiţiilor sportive organizate sub egida „Cupa Protecţiei Civile – ediţia  2013”. Vor mai fi premiaţi şi câştigătorii concursului de desene destinat elevilor- “Dezastrele văzute prin ochii noştri”, organizat de către I.S.U. Maramureş şi Inspectoratul Şcolar Judeţean, anume:

Locul I           Zanet Daniel, Şcoala Gimnazială “Dimitrie Cantemir” Baia Mare

Locul II          Tuns Ionică, Şcoala Gimnazială Coroieni

Locul III         Gaspar Ingrid, Liceul Tehnologic “Grigore Moisil” Târgu Lăpuş

Menţiune

Firtoş Cristina, Şcoala Gimnazială “Octavian Goga” Baia Mare

Săsăran Diana, Liceul “Traian Vuia” Tăuţii Măgherăuş

Mihali Maria, Şcoala Gimnazială nr.18 Baia Mare

Rusz Andreea, Şcoala Gimnazială “Dimitrie Cantemir” Baia Mare

Fülöp Robert, Şcoala Gimnazială nr.18 Baia Mare

Avram Darius, Şcoala Gimnazială “Nicolae Iorga” Baia Mare

Badareu Călin, Şcoala Gimnazială “Dimitrie Cantemir” Baia Mare

Afrăsinei Cătălin, Şcoala Gimnazială nr.18 Baia Mare

Desenele copiilor vor fi expuse în holul Bibliotecii Judeţene  “Petre Dulfu” din Baia Mare, cu începere de miercuri, 27.02.2013.

REPERE DIN EVOLUŢIA PROTECŢIEI CIVILE ÎN MARAMUREŞ

În perioada 1933-1952, Protecţia Civilă a avut componente din structurile Ministerului de Interne şi Ministerului Aerului şi Marinei, fără personalitate teritorială.

În baza Decretului prezidiului Marii Adunări Naţionale nr. 24 din 17 ianuarie 1952, a regulamentului apărării locale antiaeriene şi a Ordinului comandantului apărării locale antiaeriene, ia fiinţă, pe teritoriul regiunii Maramureş, “Secţiunea apărării locale antiaeriene regională”, subordonată nemijlocit comandantului apărării locale antiaeriene.

Tot în această perioadă sunt formate state majore de apărare locală antiaeriană civile la întreprinderile de pe raza oraşelor şi raioanelor, în funcţie de numărul de salariaţi, importanţa economică şi dotarea materială. Aceste servicii încep să se diferenţieze pe specialităţi ca sanitar, refacerea avariilor, protecţie-adăpostire, cercetare şi protecţie antichimică.Pe baza “Normelor tehnico-inginereşti de apărare locală antiaeriană” şi a ”Planului special de investiţii aprobat de Consiliul de Miniştri”, în oraşul Baia Mare ia fiinţă Punctul de Comandă Judeţean, situat pe strada Avram Iancu, nr. 2.

Conceptul de protecţie civilă a evoluat de la „apărare pasivă” la „apărare locală antiaeriană” în 1952, apoi „apărare civilă” în 1978 şi „protecţie civilă” în 1996. Schimbările produse în societatea românească în perioada 1996-2004 au dus şi la schimbări în domeniul protecţiei civile, prin  elaborarea Legii nr. 481/2004 care este în concordanţă cu principiile, scopurile şi obiectivele prevăzute în Strategia Internaţională pentru Prevenirea Catastrofelor, adoptată de Adunarea Generală ONU precum şi cele stabilite de mecanismele Uniunii Europene în domeniu.

În baza Ordinelor Ministrului Administraţiei şi Internelor din 01.12.2004 şi din 20.12.2004, la data de 15.12.2004, Inspectoratul de Protecţie Civilă Judeţean Maramureş s-a unificat cu Grupul de Pompieri „Gheorghe Pop de Băseşti” al judeţului Maramureş. A luat astfel fiinţă Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Gheorghe Pop de Băseşti” al judeţului Maramureş.

Informatii furnizate de subofiţer relaţii publice, plt.adj.ing. Cornel Băbuţ

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA