Joi, 10 octombrie a.c., începând cu ora 14.00, la sediul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Maramureş se va desfăşura şedinţa de cooperare cu reprezentanţii instituţiilor/structurilor care au atribuţii în organizarea măsurilor de ordine şi siguranţă cu ocazia meciului de handbal feminin din cadrul Ligii Campionilor dintre echipele H.C. Municipal Baia Mare şi Gyori Audi ETO Ungaria care se va disputa sâmbătă, 12 octombrie a.c., începând cu ora 19.00. La şedinţă vor participa reprezentanţi ai Direcţiei Judeţene de Sport Maramureş, Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Maramureş, Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Maramureş, Poliţiei Municipiului Baia Mare, Direcţiei Poliţie Locală Baia Mare, H.C. Municipal Baia Mare şi S.C. Quick Securyti S.R.L.
La şedinţa organizată se vor avea în vedere următoarele:
– evaluarea situaţiei operative pe plan local în scopul identificării zonelor generatoare de risc la adresa ordinii şi siguranţei publice şi a forţelor de ordine;
– identificarea zonelor de risc şi stabilirea responsabilităţilor pentru contracararea unor eventuale riscuri;
– informarea reciprocă cu privire la datele şi informaţiile deţinute legate de persoane sau grupuri de persoane care pot iniţia acţiuni spontane cu intenţie clară de a produce acte de tulburare a ordinii publice ori acţiuni violente îndreptate împotriva persoanelor, bunurilor acestora sau a forţelor de ordine;
– stabilirea unor măsuri pentru evitarea producerii unor blocări ale căilor de circulaţie din zona Sălii Polivalente „Lascăr Pană”;
– evaluarea resurselor umane şi materiale la dispoziţie şi stabilirea unor modalităţi de adaptare a dispozitivelor în funcţie de situaţia operativă;
– clarificarea unor aspecte privind măsurile de ordine şi siguranţă în interiorul sălii.
La încheierea şedinţei se va stabili de către Inspectorul Şef al I.J.J. Maramureş, domnul colonel Ioan Hossu şi de către responsabilul de ordine şi siguranţă al clubului H.C. Municipal Baia Mare gradul de risc al competiţiei sportive.
Măsuri de ordine publicăla Sala Polivalentă„Lascăr Pană” din Baia Mare
Sâmbătă, 12 octombrie a.c., începând cu ora 19.00, la Sala Polivalentă „Lascăr Pană” din Baia Mare, Jandarmeria Maramureş va asigura măsurile de ordine publică şi siguranţa spectatorilor ce vor fi prezenţi la meciul de handbal dintre H.C.M. Baia Mare şi Gyori Audi ETO Ungaria, partidă din cadrul Ligii Campionilor.
Jandarmeria Maramureş asigură opinia publică că toate resursele avute la dispoziţie vor fi mobilizate, astfel încât evenimentul sportiv să se desfăşoare în spirit de total fair-play, fără incidente care pot afecta buna desfăşurare a competiţiei sau climatul de ordine şi siguranţă publică.
Accesul spectatorilor în Sală Polivalentă se va face doar pe bază de bilete, iar pentru a evita aglomeraţia în jurul punctelor de intrare, Jandarmeria Maramureş recomandă suporterilor să vină din timp, începând cu ora deschiderii porţilor de acces.
Jandarmeria Maramureş solicită suporterilor să manifeste înţelegere faţă de măsurile care vor fi asigurate cu acest prilej şi să răspundă cu solicitudine indicaţiilor forţelor de ordine, pentru ca această competiţie să se desfăşoare în condiţii optime.
Pentru evitarea situaţiilor care ar putea duce la tulburarea ordinii şi liniştii publice, Jandarmeria Maramureş face următoarele precizări:
– Spectatorii sunt obligaţi să respecte cu stricteţe mãsurile stabilite de organizatori si forţele de ordine, pe traseele de deplasare cãtre/de la locurile de desfãşurare a competiţiilor si jocurilor sportive, în apropierea si în interiorul bazelor sportive.
– La solicitarea forţelor de ordine sau a personalului de ordine si siguranţă, spectatorii au obligaţia de a prezenta documentele de acces si, dupã caz, actele de identitate.
– Spectatorii au obligaţia de a prezenta, la solicitarea forţelor de ordine sau a personalului de ordine si siguranţă, materialele de publicitate vizuală aflate asupra lor.
– În incinta arenei sportive, spectatorii sunt obligaţi să respecte ordinea, siguranţa si regulile stabilite de organizator.
– Spectatorul care refuzã sã se supunã controlului corporal sumar si al bagajelor, efectuat de personalul de ordine si siguranţă, sau care sãvârşeşte, înainte de a intra în arena sportivã ori în momentul intrãrii, fapte de naturã penalã sau contravenţionalã în legãturã cu competiţia sau jocul sportiv respectiv, nu i se permite accesul în arena sportivã.
De asemenea, în conformitate cu prevederile Legii nr. 4 din 9 ianuarie 2008 privind prevenirea şi combaterea violenţei cu ocazia competiţiilor şi a jocurilor sportive, constituie contravenţii:
– pătrunderea sau încercarea de pătrundere în incinta bazei sportive ori, după caz, a arenei sportive fără documente de acces sau prin încălcarea normelor legale de acces stabilite de organizator; ( art. 22, lit.a: amenda de la 80 lei la 200 lei sau prestarea a 50-100 ore de activităţi în folosul comunităţii)
– folosirea, în scopul pătrunderii în incinta arenei sportive, a documentelor de acces individualizate care nu le aparţin si care, potrivit normelor stabilite de organizator, pot fi folosite doar de către titular; ( art. 22, lit.a: amenda de la 80 lei la 200 lei sau prestarea a 50-100 ore de activităţi în folosul comunităţii)
– pătrunderea în stare de ebrietate sau consumul de băuturi alcoolice în arena sportiva; (art. 22, lit.c: amenda de la 250 lei la 750 lei sau prestarea a 100-150 ore de activităţi în folosul comunităţii, precum si cu sancţiunea contravenţională complementară de interzicere a accesului la competiţiile si jocurile sportive de genul celor la care aceştia au săvârşit fapta pe o perioada de 6 luni)
– introducerea sau încercarea de a introduce băuturi alcoolice în arena sportiva; ( art. 22, lit.c: amenda de la 250 lei la 750 lei sau prestarea a 100-150 ore de activităţi în folosul comunităţii, precum si cu sancţiunea contravenţională complementară de interzicere a accesului la competiţiile si jocurile sportive de genul celor la care aceştia au săvârşit fapta pe o perioada de 6 luni)
– introducerea în arena sportiva de inscripţii, embleme, pancarte, bannere, afişe, steaguri sau alte suporturi ce conţin simboluri, sloganuri, imagini ori texte cu conţinut obscen; ( art. 22, lit.c: amenda de la 250 lei la 750 lei sau prestarea a 100-150 ore de activităţi în folosul comunităţii, precum şi cu sancţiunea contravenţională complementară de interzicere a accesului la competiţiile si jocurile sportive de genul celor la care aceştia au săvârşit fapta pe o perioada de 6 luni)
– refuzul de a prezenta documentele de acces si, după caz, actele de identitate, la solicitarea justificata a forţelor de ordine sau a personalului de ordine si siguranţă; (art. 22, lit.c: amenda de la 250 lei la 750 lei sau prestarea a 100-150 ore de activităţi în folosul comunităţii, precum şi cu sancţiunea contravenţională complementară de interzicere a accesului la competiţiile si jocurile sportive de genul celor la care aceştia au săvârşit fapta pe o perioada de 6 luni)
– refuzul de a se supune la efectuarea controlului corporal preventiv si al bagajelor de către forţele de ordine; ( art.22, lit.b: amenda de la 150 lei la 400 lei sau prestarea a 70-120 ore de activităţi în folosul comunităţii)
– ocuparea altor locuri decât cele prevăzute pe documentele de acces, urmata de refuzul eliberării acestora la avertismentul verbal al reprezentanţilor societăţii specializate de protecţie si pază sau al forţelor de ordine; (art. 22, lit.a: amenda de la 80 lei la 200 lei
sau prestarea a 50-100 ore de activităţi în folosul comunităţii)
– aruncarea asupra celorlalţi spectatori, asupra oficialilor sau a jucătorilor, asupra forţelor de ordine sau a personalului de ordine si siguranţă, asupra bunurilor mobile si imobile aflate în incinta bazei sportive, precum si în direcţia suprafeţei de joc cu obiecte de orice fel sau cu substanţe corozive ori care murdăresc;( art. 22, lit.d: amenda de la 500 lei la 1.500 lei sau prestarea a 120-200 ore de activităţi în folosul comunităţii, precum si cu sancţiunea contravenţională complementară de interzicere a accesului la competiţiile si jocurile sportive de genul celor la care aceştia au săvârşit fapta pe o perioada de un an)
– escaladarea gardurilor care delimitează spaţiul de joc sau gardurilor interioare de separare a sectoarelor; (art. 22, lit.c: amenda de la 250 lei la 750 lei sau prestarea a 100-150 ore de activităţi în folosul comunităţii, precum si cu sancţiunea contravenţională complementară de interzicere a accesului la competiţiile şi jocurile sportive de genul celor la care aceştia au săvârşit fapta pe o perioada de 6 luni)
– urcarea/căţărarea pe gardul care delimitează spaţiul de joc de tribuna; (art.22, lit.b: amenda de la 150 lei la 400 lei sau prestarea a 70-120 ore de activităţi în folosul comunităţii)
– pătrunderea pe suprafaţa de joc, cu excepţia cazurilor de forţă majora; (art.22, lit.e: amenda de la 1.000 lei la 3.000 lei sau prestarea a 150-300 ore de activităţi în folosul comunităţii, precum si cu sancţiunea contravenţională complementară de interzicere a accesului la competiţiile si jocurile sportive de genul celor la care aceştia au săvârşit fapta pe o perioada de 2 ani)
– săvârşirea de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea ori scandarea de injurii, cuvinte sau expresii jignitoare ori vulgare, precum şi ameninţarea cu acte de violenţă împotriva celorlalţi spectatori, oficiali, jucători sau a bunurilor acestora; (art.22, lit.b: amenda de la 150 lei la 400 lei sau prestarea a 70-120 ore de activităţi în folosul comunităţii)
– proferarea ori scandarea de injurii, cuvinte sau expresii jignitoare ori vulgare la adresa fortelor de ordine sau a personalului de ordine si siguranţă;(art.22, lit.b: amenda de la 150 lei la 400 lei sau prestarea a 70-120 ore de activităţi în folosul comunităţii)
– ameninţarea cu acte de violenta a forţele de ordine sau personalului de ordine si siguranţă; (art. 22, lit.c: amenda de la 250 lei la 750 lei sau prestarea a 100-150 ore de activitati în folosul comunităţii, precum si cu sancţiunea contravenţională complementară de interzicere a accesului la competiţiile si jocurile sportive de genul celor la care aceştia au savârşit fapta pe o perioada de 6 luni)
– ascunderea feţei cu articole de îmbrăcăminte sau alte accesorii, cu intenţia de a împiedica identificarea;( art. 22, lit.d: amenda de la 500 lei la 1.500 lei sau prestarea
a 120-200 ore de activităţi în folosul comunităţii, precum si cu sancţiunea contravenţională complementară de interzicere a accesului la competiţiile si jocurile sportive de genul celor la care aceştia au săvârşit fapta pe o perioada de un an)
– scrierea sau desenarea pe pereţii imobilelor, pe garduri sau pe alte obiecte amplasate în baza sportiva sau în arena sportiva; ( art. 22, lit.a: amenda de la 80 lei la 200 lei sau prestarea a 50-100 ore de activităţi în folosul comunităţii)
– dezlipirea sau distrugerea reclamelor, anunţurilor si afişelor expuse de organizator în incinta bazei sau a arenei sportive, precum si deteriorarea, ridicarea sau mutarea semnelor ori indicatoarelor amplasate de organizator, pentru facilitarea accesului în arena, sau a celor care semnalează existenta unui pericol pentru viata persoanelor;(art. 22, lit.a: amenda de la 80 lei la 200 lei sau prestarea a 50-100 ore de activităţi în folosul comunităţii)
– ridicarea sau mutarea, fără drept, a barajelor, gardurilor ori altor obstacole amplasate de organizator sau de către forţele de ordine, pentru delimitarea sectoarelor de tribuna ori peluza, pentru separarea grupurilor de suporteri si a terenului de joc de tribuna, inclusiv pe cele amplasate cu caracter temporar; (art. 22, lit.d: amenda de la 500 lei la 1.500 lei sau prestarea a 120-200 ore de activităţi în folosul comunităţii, precum si cu sancţiunea contravenţională complementară de interzicere a accesului la competiţiile si jocurile sportive de genul celor la care aceştia au savârşit fapta pe o perioada de un an)
– amplasarea emblemelor, pancartelor, bannerelor, afiselor, steagurilor sau altor mijloace de publicitate vizuala în alte locuri decât cele stabilite de organizator; (art.22, lit.b: amenda de la 150 lei la 400 lei sau prestarea a 70-120 ore de activităţi în folosul comunităţii)
– nerespectarea regulilor stabilite de organizator privind deplasarea spectatorilor în incinta arenei sportive; (art. 22, lit.a: amenda de la 80 lei la 200 lei sau prestarea a 50-100 ore de activităţi în folosul comunităţii)
– nerespectarea masurilor de ordine dispuse de organizator sau de comandantul fortelor de ordine, în cazul producerii unor catastrofe, calamităţi naturale sau al altor pericole; (art. 22, lit.c: amenda de la 250 lei la 750 lei sau prestarea a 100-150 ore de activităţi în folosul comunităţii, precum si cu sancţiunea contravenţională complementară de interzicere a accesului la competiţiile si jocurile sportive de genul celor la care aceştia au săvârşit fapta pe o perioada de 6 luni)
– refuzul de a părăsi imediat arena sportiva, daca măsura evacuării a fost dispusa de către personalul de ordine si siguranţă sau de către forţele de ordine; (art. 22, lit.c: amenda de la 250 lei la 750 lei sau prestarea a 100-150 ore de activităţi în folosul comunităţii, precum si cu sancţiunea contravenţională complementară de interzicere a accesului la competiţiile si jocurile sportive de genul celor la care aceştia au săvârşit fapta pe o perioada de 6 luni).
În cazul sãvârşirii contravenţiilor, contravenientul poate achita, în termen de 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal ori, dupã caz, de la data comunicãrii acestuia, jumãtate din minimul amenzii prevãzute, agentul constatator fãcând menţiune despre aceastã posibilitate în procesul-verbal.
Fapta unei persoane, cãreia i s-a interzis accesul la unele competiţii sau jocuri sportive, de a se afla în arena sportivã unde se desfãşoarã o compeţitie sau un joc sportiv de genul celor pentru care s-a dispus interdicţia constituie infracţiune si se pedepseşte cu închisoare de la o lunã la 3 luni sau cu amendã, în conformitate cu prevederile Lg. nr. 4 din 9 ianuarie 2008 privind prevenirea si combaterea violentei cu ocazia competiţiilor si a jocurilor sportive