Primele semne ale primăverii sunt deja vizibile în Maramureş, iar odată cu încălzirea vremii au început şi incendiile de vegetaţie uscată. De la începutul lunii februarie până acum, în județul nostru s-au înregistrat cinci incendii de vegetație uscată, în municipiul Baia Mare, orașul Tăuții Măgherăuș, respectiv comunele Cicârlău și Moisei. Flăcările au afectat circa 3,5 hectare de teren.
Nerespectarea măsurilor specifice la arderile de mirişti, vegetaţie uscată şi resturi vegetale poate avea consecinţe grave asupra comunităţii prin producerea de pagube materiale, afectarea mediului înconjurător și chiar pierderi de vieţi omenești. În vederea realizării igienizării terenurilor prin ardere, cetăţeni au obligaţia de a solicita şi obţine, de la autorităţile competente, următoarele documente:
– Accept dela Agenţiapentru Protecţia Mediului
– Permis de lucru cu focul de la primărie.
Pentru evitarea producerii arderilor necontrolate în perioada următoare, facem apel la cetăţeni să respecte următoarele măsuri specifice de prevenire a incendiilor:
– să nu utilizeze focul deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt;
– să nu utilizeze focul deschis la distanţe mai mici de10 mfaţă de materiale sau
substanţe combustibile (casă, şură, depozit de cereale, pădure etc);
– arderea miriştilor, resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale
combustibile să se facă în locuri special amenajate;
– cetăţenii să se intereseze în prealabil la primărie în ceea ce priveşte planificarea
zilelor şi locurile special amenajate în care se adună resturile menajere şi vegetaţia uscată din localitate în scopul arderii;
– arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi miriştilor să se facă numai în baza permisului de lucru cu foc, emis de către primării, după ce a fost informat în prealabil serviciul voluntar/privat pentru situaţii de urgenţă;
– să asigure supravegherea permanentă a arderii şi să stingă jarul după încetarea acesteia;
De asemenea, cetăţenii trebuie să ştie că sunt considerate contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1000 la 2500 lei, conform HGR nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, următoarele fapte:
– arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi;
– amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi.
Persoanele fizice şi juridice aflate în apropierea incendiilor produse la păduri, plantaţii, culturi agricole, mirişti, păşuni şi fâneţe, care nu intervin imediat cu mijloacele de care dispun pentru limitarea şi stingerea acestora, riscă sancţiuni cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei, conform Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor.
Compartimentul Informare şi Relaţii Publice, Plt.adj.şef Cornel Băbuţ