Acasăsinucidere maramuresIPJ Maramures - PREVENTIE: Suntem în siguranţă şi în vacanţă

IPJ Maramures – PREVENTIE: Suntem în siguranţă şi în vacanţă

spot_img

DISTRIBUIȚI

La Şcoala Gimnazială “Nicolae Iorga” din Baia Mare ieri, 17 iulie, poliţişti de la Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi dela Serviciul Rutier s-au aflat în mijlocul elevilor care sunt în tabăra de engleză organizată de şcoală. În această perioadă în tabără se află elevi ai claselor gimnaziale şi liceale din Baia Mare şi împrejurimi. Poliţiştii au abordat o tematică diversă, discutând despre răspunderea penală a minorilor, efectele consumului de droguri, siguranţa pe internet şi siguranţa rutieră.

Toate discuţiile purtate au avut ca scop principal informarea elevilor prezenţi despre modalităţile de prevenire a evenimentelor negative în perioada vacanţei de vară. Întrucât de respectarea de către copii a recomandărilor poliţiştilor sunt responsabili în mare parte şi părinţii, oferim câteva

RECOMANDĂRI PENTRU PĂRINŢI:

Discutaţi liber cu fiul/fiica dumneavoastră despre ce are voie şi ce nu are voie să facă în această perioadă.

Asiguraţi-vă că ştiu numele complet al părinţilor, numerele de telefon, adresa, pe care le pot divulga doar în situaţia în care s-au rătăcit. Învăţaţi-i cum să reacţioneze în cazul în care se pierd.

Nu vă lăsaţi copiii nesupravegheaţi în zonele aglomerate.

Învăţaţi-i să evite compania străinilor şi să anunţe o persoană de încredere atunci când cineva îi face să se simtă inconfortabil.

În perioada vacanţei copilul are mai mult timp la dispoziţie pentru folosirea bicicletelor sau rolelor. Asiguraţi-vă că stăpâneşte bine tehnica utilizării acestora, precum şi regulile pe care să le respecte în trafic.  Cele mai bune locuri de joacă sunt cele pe unde nu circulă maşini – terenurile de sport, curtea casei, a şcolii, a grădiniţei, etc.

Chiar dacă are mai mult timp la dispoziţie, copilul nu trebuie lăsat la calculator nesupravegheat. Mediul on-line prezintă câteva riscuri, în special pentru adolescenţi. Explicaţi copilului, să nu posteze fotografii cu el sau familia lui, ori fotografii care să-l prezinte în ipostaze indecente, să nu transmită date cu caracter personal, să ţină cont că nu tot ce văd sau citesc pe Internet este adevărat, să evite întâlniri cu persoanele cunoscute pe Internet şi să vă anunţe dacă a primit invitaţie în acest sens;

Sfătuiţi copilul să nu întârzie afară după lăsarea întunericului, să ocolească traversarea parcurilor, a zonelor puţin populate, a cartierelor periferice.

Pentru orice situaţie care poate constitui o urgenţă, apelaţi serviciul unic de urgenţă 112!

Pentru ca zilele libere din perioada de vară, fie concediu, vacanţă sau doar weekend petrecut departe de agitaţia oraşului, să fie reuşite, Poliţia vă readuce în atenţie o serie de măsuri pe care le puteţi lua, pentru a vă feri de infractori.

PENTRU SIGURANŢA AUTOTURISMULUI:

Stabiliţi cu exactitate traseul, prevăzând locurile de popas sau de staţionare pe timpul nopţii.

Dacă doriţi să vă odihniţi puţin, nu opriţi în locuri necunoscute şi mai ales izolate. Căutaţi popasurile special amenajate în acest sens. Parcaţi autoturismul într-un spaţiu bine iluminat sau păzit, închideţi geamurile şi asiguraţi-vă că l-aţi încuiat.

Atunci când opriţi, fie şi pentru un scurt popas, nu lăsaţi cheile în contact şi asiguraţi-vă că aţi închis portierele şi geamurile. Obiectele de valoare lăsate la vedere în maşină (genţi, poşete, telefoane mobile, laptopuri, camere video, bagaje) pot fi tentante pentru hoţi.

Indiferent de perioada pentru care părăsiţi autovehiculul, nu uitaţi să conectaţi sistemul de alarmă.

Nu lăsaţi niciodată în autoturism actele maşinii, bani sau alte documente importante.

Dacă traseul este mai lung, e bine să vă căutaţi cel puţin încă un partener de drum pentru a vă ajuta le nevoie.

Fiţi prudenţi când vi se solicită ajutorul. Nu luaţi în maşină persoane necunoscute şi mai ales pe timpul nopţii.

CÂND PLECAŢI DE ACASĂ:

Încercaţi să creaţi aparenţa că se află cineva în locuinţă, prin instalarea unor dispozitive de aprindere şi stingere automată a luminilor în locuinţă sau colectarea frecventă a corespondenţei, de către un vecin sau o persoană de încredere.

Rugaţi un vecin să vă supravegheze locuinţa. Nu lăsaţi sume mari de bani sau valori în casă.

Nu postaţi pe reţelele de socializare mesaje din care să reiasă că sunteţi departe de casă, întrucât poate constitui o invitaţie pentru hoţi!

VACANŢĂ PLĂCUTĂ!

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA