În baza analizelor situaţiei operative, efectuate la nivel naţional de către Ministerul Administraţiei şi Internelor şi Inspectoratul General al Poliţiei Române, începând cu data de 1 septembrie 2012, va intra în vigoare noua concepţie de organizare şi funcţionare a poliţiei din mediul rural.
Această concepţie menţine în vigoare secţiile rurale de poliţie dar în acelaşi timp reduce numărul de efective din componenţa lor, prin redistribuirea poliţiştilor la posturile de poliţie comunale. Astfel, la nivelul judeţului Maramureş, structura formaţiunilor de poliţie rurală va avea următoarea componenţă:
Secţii de poliţie rurală:
SECŢIA 1 DE POLIŢIE RURALĂ GROŞI,
SECŢIA 2 DE POLIŢIE RURALĂ BOGDAN VODĂ
SECŢIA 3 DE POLIŢIE RURALĂ FĂRCAŞA
SECŢIA 4 DE POLIŢIE RURALĂ VIŞEU
SECŢIA 5 DE POLIŢIE RURALĂ OCNA ŞUGATAG:
SECŢIA 6 DE POLIŢIE RURALĂ SIGHETU MARMAŢIEI
SECŢIA 7 DE POLIŢIE RURALĂ SUCIU DE SUS
SECŢIA 8 DE POLIŢIE RURALĂ ŞOMCUTA MARE
Secţiile de poliţie vor avea rol de coordonare şi sprijin a activităţii posturilor de poliţie. Alături de cele şapte posturi independente de poliţie comunală care au funcţionat împreună cu secţiile de poliţie rurală (Cicârlău, Copalnic Mănăştur, Coroieni, Moisei, Poienile de sub Munte, Săcel şi Şişeşti) la nivelul judeţului vor funcţiona încă 56 de posturi de poliţie. În total vor fi 63 de posturi de poliţie comunală care vor avea în componenţă, un şef de post şi ajutori de şef de post, de la 2 la 6 poliţişti, în funcţie de situaţia operativă de pe raza de competenţă.