Luni, 9 mai 2016, între orele 14.00 – 20.00, sub rezerva unui cer senin, cu Soarele ”la vedere”, Complexul Astronomic Baia Mare organizează o sesiune de observații astronomice, cu prilejul unui eveniment astronomic destul de rar și spectaculos: tranzitul planetei Mercur prin fața discului solar.
Accesul va fi liber la acest eveniment, iar observarea fenomenului astronomic se va face cu ajutorul noului telescop solar alfa, telescopul Meade cu filtru solar, alte câteva telescoape mici cu filtru, ochelari de eclipsă iar asistența tehnică la acest eveniment va fi oferită de personalul de specialitate al planetariului și de către invitați.
Tranzitul planetei Mercur se produce la momentul pasajului acestei planete între Pământ și Soare. Planeta este vizibilă sub forma unui punct mic negru traversând prin fața discului solar – având ca punct de observație Terra.
Tranziturile lui Mercur au o frecvență ceva mai mare (13 – 14 asemenea evenimente la 100 de ani) decât tranziturile lui Venus, datorită apropierii mai mari de Soare a planetei Mercur – cu o revoluție mai scurtă în raport cu Venus.
Tranziturile lui Mercur se produc fie în luna mai (la intervale de 13 sau 33 de ani), fie în luna noiembrie (la fiecare 7, 13 sau 33 de ani). Ultimele tranzituri ale lui Mercur datează din 2003 și 2006, iar după evenimentul de astăzi, următorul se va produce în noiembrie 2019. În timpul tranzitului din Mai, Mercur este aproape de afeliu și are un diametru unghiular de 12 secunde de arc.
Prima observație asupra unui tranzit a lui Mercur datează din 7 noiembrie 1631 și i se datorează lui Pierre Gassendi, după ce acest eveniment fusese prezis de Johannes Kepler.