PSD Maramureş a primit cu bucurie decizia Comisiei Europene privind aprobarea finanţării de peste 47 milioane de euro a proiectului privind sistemul de management integrat al deşeurilor din judeţ, care va asigura crearea a peste 200 de noi locuri de muncă în Maramureş. Gabriel Zetea, preşedintele PSD Maramureş şi vicepreşedinte al Consiliului Judeţean salută această decizie şi îi mulţumeşte ministrului Rovana Plumb pentru implicarea sa în finalizarea demersurilor în finanţarea acestui proiect extrem de important pentru Maramureş.
Proiectul face parte POS Mediu şi va fi finanţat cu 47.036.482 milioane de euro, banii europeni fiind asiguraţi din FEDR şi Fondul de Coeziune şi prevede implementarea unui sistem de colectare şi transport a deşeurilor pe toată raza judeţului. Acest sistem cuprinde construirea a două staţii de transfer (Târgu Lăpuş şi Moisei), o staţie de sortare şi transfer (Sighetu Marmaţiei) şi 7 centre de colectare a deşeurilor voluminoase (Baia Mare, Târgu Lăpuş, Şomcuta Mare, Sighetu Marmaţiei, Seini, Borşa, Vişeu de Sus). Totodată, la Fărcaşa (sat Sârbi), va fi construit un Centru de Management Integrat al Deşeurilor incluzând rampa ecologică şi instalaţiile aferente, Staţie de Tratare Mecano-Biologică şi Staţie de Sortare a Deşeurilor reciclabile. „Proiectul, cel mai important din punctul de vedere al valorii sale, presupune achiziţionarea de echipamente pentru colectarea deşeurilor menajere şi achiziţionarea de unităţi de compostare a deşeurilor biodegradabile din mediul rural, inclusiv din satele aparţinătoare oraşelor şi municipiilor din Maramureş, exploatarea Centrului de Management Integrat al Deşeurilor (CMDI), inclusiv întreţinerea rampei ecologice şi a bunurilor aferente, precum şi prelucrarea şi depozitarea deşeurilor, exploatarea staţiei de sortare şi transfer, a două staţii de transfer, a şapte puncte de colectare a deşeurilor, inclusiv întreţinerea acestora, colectarea deşeurilor din zonele de colectare corespunzător fiecărei staţii de transfer, transportul deşeurilor colectate până la staţiile de transfer, închiderea depozitelor urbane neconforme, campania de informare şi conştientizare a populaţiei, asistenţă tehnică şi supervizare, identificarea şi întreţinerea mijloacelor fixe şi circulante ale proiectului” ne-a precizat Gabriel Zetea, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Maramureş.
„Îi mulţumesc ministrului Rovana Plumb pentru ajutorul acordat” – Gabriel Zetea
Chiar dacă acest proiect a fost unul cu multe probleme din cauza întârzâierii găsirii unei locaţii, proiectul a primit într-un final finanţarea din partea Comisiei Europene. De altfel Ioan Ştrempel şeful Gărzii de Mediu Maramureş, a tras un semnal de alarmă la Dezbaterea publică pe probleme de Mediu, organizată de liderii PSD Maramureş la finalul săptămânii trecute, cu privire la problemele grave care le implică închiderea vechilor gropi de gunoi şi implementarea unor sisteme integrate de management al deşeurilor menajere. Mai avem timp doar până în anul 2017 şi, deci, cu atât mai mult devine o responsabilitate mare finalizarea în bune condiţii a acestui proiect. „Salutăm decizia Comisiei Europene, Bruxelles, 14 noiembrie 2013, privind finanţarea Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor de la Fărcaşa, şi dorim să îi mulţumim în mod special ministrului Rovana Plumb, factorul decident în finalizarea demersurilor pentru finanţarea acestui proiect, ajutor acordat Consiliului Judeţean Maramureş prin întreaga structură de la Ministerul Mediului. După vizita în Maramureş a doamnei ministru, lucrurile au intrat pe un făgaş normal, iar Consiliul Judeţean Maramureş a putut să corecteze toate problemele legate de documentele iniţiale din proiect. Trebuie să mulţumim grupului de europarlamentari PSD pentru lobby-ul făcut la nivelul Comisiei Europene” a spus Gabriel Zetea.