Preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Mircea Man l-a primit, azi, pe Yorgos Lagouranis, reprezentantul companiei EurAsia Management GmbH din Germania. Nemţii sunt interesaţi să realizeze în Maramureş staţii care să transorme deşeurile menajere în energie electrică şi termică. La întâlnire au participat şi primarul din Fărcaşa, Ioan Stegeran, managerul Inserv Holding Baia Mare, Mihai Lung, precum şi echipa de implementare a proiectului “Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Maramures”. Yorgos Lagouranis a prezentat ceea ce compania pe care o reprezintă ar fi interesată să realizeze în judeţul nostru. Printre altele, domnia sa a spus că un astfel de staţii funcţionează cu succes la Viena, dar şi în alte ţări.
Yorgos Lagouranis: “Considerăm important pentru un judeţ ca al dumneavoastră o astfel de investiţie, care este sută la sută ECOLOGICĂ, metodele fiind certificate de forurile europene. Concret, ar fi vorba de realizarea mai multor staţii de incinerare a deşeurilor care să le transforme în energie electrică şi termică. Volumul mare de deşeuri care se adună în tot judeţul ar permite funcţionarea cu succes a acestora. Practic, dacă vom ajunge la o înţelegere cu autorităţile judeţene şi locale de aici, prima staţie de acest fel ar putea fi funcţională în cel mult 8 luni, costurile ajungând la suma de aproximativ 75 milioane de euro”.
Potrivit preşedintelui CJ, Mircea Man, proiectul ar putea fi realizat în Parteneriat Public Privat. “Orice fel de iniţiativă din partea unor investitori cu potenţial este analizată de administraţia judeţeană. Mă bucur să constat din ce în ce mai mulţi oameni de afaceri din străinătate interesaţi de a realiza investiţii în Maramureş, în Parteneriat Public Privat. Prin urmare, şi acest proiect, care ar fi într-adevăr o investiţie benefică pentru judeţul nostru, ar putea fi realizat astfel. Vom analiza oferta dumneavostră, vă vom transmite şi noi şi alte planuri şi posibilităţi de investiţii şi să sperăm că vom realiza ceva concret”, i-a spus Mircea Man oficialului german.
În cadrul discuţiilor, primarul Ioan Stegeran a menţionat că ar fi de acord ca prima staţie ecologică realizată să fie la Fărcaşa, administraţia locală asigurând terenul necesar amplasării acesteia.
Acest mecanism de transformare a deşeurilor funcţionează pe baza unor reactoare cu plasmă, de ultimă generaţie. Atingând temperaturi de până la 2.500 de grade Celsius, permite arderea oricărui tip de reziduuri, inclusiv a celor industriale.
INVESTITIE – O companie germană, interesată să realizeze în Maramureş staţii de transformare a deşeurilor în energie electrică
loading...