INVESTIŢIE. Tragedia din Colectiv a obligat instituţiile statului să recunoască realitatea crudă a infecţiilor nosocomiale şi să înceapă să ia măsuri.
Autorităţile cumpără aparatură modernă, prin care să poată fi depistată rapid orice bacterie.
Infecțiile virale, bacteriene și fungice vor fi diagnosticate din sânge și din orice fel de secreții cu ajutorul unui aparat de biologie moleculară. Pot fi depistate astfel pneumonii, septicemii, infecții de cateter venos.
Pe baza rezultatelor obținute într-un timp de patru ori mai scurt decât până acum, se știe clar dacă pacientul are nevoie de antibiotic și de ce tip. Aparatul poate analiza câte şase probe o dată. Ceea ce înseamnă că va putea fi folosit și de alte spitale din zonă.
Tragedia din Colectiv a arătat că infecțiile nosocomiale fac prăpăd și în spitale mari din țară. Ministerul Sănătății recunoștea oficial într-un raport despre pacienții răniți în incendiu că mulți tineri au fost infectați cu bacterii rezistente la antibiotice. În doar şase spitale a fost posibilă izolarea lor.
Verificările au scos la iveală faptul că în multe dintre spitalele verificate nu există personal specializat cu controlul și prevenirea infecțiilor nosocomiale.
La sfârșitul anului trecut, Ministerul Sănătăţii a cerut să se facă un Plan Național de Acțiune și un grup care să monitorizeze acest fenomen
Sursa info