Ruperea de nori de marţi, 24 mai, a făcut ravagii în câteva dintre localităţile judeţului. Reprezentanţii Prefecturii Maramureş spun că aversele căzute au dat ceva emoţii.
„La Dragomireşti a fost, datorită ploii puternice de ieri, sub Cod galben. Maramureşul ştiţi foarte bine, am avut pe un drum forestier o avalanşă de apă, pentru că ăsta-i cuvântul, care n-a putut fi direcţionată decât înspre drum dar, după oprirea ploii s-a rezolvat problema, deci nu au fost probleme la Dragomireşti”, a declarat Alexandru Bondrea, subprefectul de Maramureş.
Dacă problemele de la Dragomireşti nu au fost foarte grave, la Ocna Şugatag apa a ieşit pe drum.
”În schimb am avut o problemă tot de apă fluentă, multă, în timp scurt, pe zona Ocna Şugatag unde, datorită lucrărilor de reabilitare la DN 18, rigolele de apă nu au mai făcut faţă şi arunci s-au deversat pe şosea. Dar şi aici, după oprirea ploii s-a revenit la normal”, a mai spus Bondrea.
La Dragomireşti au fost probleme şi în câteva gospodării, unde apa a pătruns în beciurile caselor şi a luat la vale şi câteva podeţe. Reprezentanţii prefecturii spun însă că de vină pentru situaţia creată ar fi chiar riveranii care nu-şi curăţă şanţurile de colectare a apelor pluviale.
„Asta datorită faptului că nu se curăţă acele podeţe, se colmatează şi, pot să spun, indiferenţei locuitorilor. Deci numai când plouă facem acest lucru. De ce nu curăţăm când este frumos, soare afară şi avem posibilităţi de a face acest lucru? Nu pot să vin eu sau autorităţile, de fiecare dată când plouă, suntem solicitaţi în toate părţile, nu numai într-un loc, este dovadă de indiferenţă a cetăţenilor”, a subliniat subprefectul.
S-a făcut deja un inventar al pagubelor produse de căderea masivă de apă de la Dragomireşti dar suma va fi validată abia după ce o comisie de la Prefectura Maramureş se va deplasa la faţa locului pentru a confrunta raportul cu realitatea din teren. Abia apoi vor fi alocaţi banii din Fondul de rezervă pentru a remedia stricăciunile făcute de natura dezlănţuită. (foto arhiva)