Intervenţia pompierilor băimăreni
Inundaţii în Baia Mare. Şoseaua de centură a oraşului Baia Mare este acoperită de ape. Asta în urma ploii torenţiale care a căzut astăzi fără încetare în judeţul Maramureş. Autoturismele abia pot trece prin apa adâncă de jumătate de metru. Marea majoritate a şoferilor fac cale-ntoarsă, ei neîncumetându-se să treacă. Au fost şi şoferi care au trecut însă au regretat amarnic, motoarele oprindu-li-se. Până la această oră în zonă nu s-a prezentat nimeni, astfel că şoferii habar nu au ce „capcane” îi aşteaptă. Practic şoseaua de centură inundată face legătura între strada Mihai Eminescu (DN 18B Baia Mare – Târgu Lăpuş) şi DN 18 (Tăuţii de Sus). Cei mai afectaţi sunt locuitorii satului Satu Nou de Sus, care ajung acasă doar pe variantă ocolitoare, adică prin Baia Mare.
ACTUALIZARE 1:
La faţa locului au apărut şi echipaje de poliţie care sfătuiesc conducătorii autoturismelor să nu treacă pentru că apa este adâncă şi o fac pe propria răspundere. Pe de altă parte, Dan Bucă, purtătorul de cuvânt al CJSU Maramureş a declarat că s-a hotărât ca un echipaj al ISU Maramureş să vină la faţa locului pentru a încerca înlăturarea apei de pe carosabil.
ACTUALIZARE 2:
La fata locului au sosit si o specială de la Drusal. Reprezentantii firmei au declarat că din cauza ploii abundente nu este singura problemă la nivel de Baia Mare. Astfel, mici inundaţii s-au înregistrat şi pe strazile Transilvaniei, George Coşbuc şi Grănicerilor.
ACTUALIZARE 3:
La această oră echipele de pompieri au reuşit să degajeze apa de pe partea carosabilă astfel că traficul a revenit la normal.
ACTUALIZARE 4:
Precipitaţiile sub formă de ploaie căzute, în municipiul Baia Mare, pe parcursul zilei şi în aceastră dimineaţă au contribuit la creşterea debitelor unor văi şi pâraie. Pe strada Postfunduş, şuvoaiele de apă au transportat aluviuni (pământ, nisip, pietriş, dar şi stufăriş) şi au colmatat o canalizare. Apa s-a revărsat pe artera de circulaţie, pe tronsonul din fosta zonă industrială din partea de est a municipiului reşedinţă de judeţ spre Penitenciarul Baia Mare. Strada a fost inundată, pe o distanţă de 60-70 de metri, iar adâncimea apei a avut între 50-60 cm. Circulaţia rutieră s-a desfăşurat cu dificultate, mai ales pentru autoturisme, a căror conducători au fost nevoiţi să parcurgă cu atenţie sectorul inundat. Prefectul Sandu Pocol a fost anunţat de situaţia de urgenţă apărută şi a dispus deplasarea la faţa locului a pompierilor militari , respectiv a unui echipaj de poliţie pentru fluidizarea traficului rutier. Ulterior la faţa locului au sosit o echipă de intervenţie de la societatea Vital SA Baia Mare şi primarul oraşului Baia Sprie, Dorin Paşca. Din informaţiile primite de la meteorologi şi hidrologi, în municipiul Baia Mare au căzut, în intervalul cuprins între orele 13.30 -18.30, aproximativ 20 l/mp. Pompierii militari de la Detaşamentul Baia Mare au ajuns în zonă cu o autospecială şi au fost coordonaţi în intervenţia pentru îndepărtarea apei de pe carosabil de către locotent-colonelul Ioan Mureşan, şeful Centrului Operaţional al ISU Maramure. Pompierii au lucrat cu lopeţi, cazmale şi răngi pentru drenarea apei de pe stradă în canalizare, dar şi spre un teren viran, iar de acolo spre pârâul Racoş. Echipajul de poliţie au favorizat intervenţia pompierilor militari şi au dirijat circulaţia rutieră pe două rute alternative, ocolitoare (Satu Nou de Sus-strada-Oborului-Electolizei-Luminişului-Vasile Lucaciu, respectiv strada Vasile-Lucaciu-Electrolizei-Oborului-Satu Nou de Sus). Alte cantităţi de precipitaţii înregistrate în judeţul Maramureş: la staţia hidrologică Firiza, pe râul Firiza au căzut într-un interval de cinci ore 26,2 l/mp; la staţia hidrologică Cavnic, pe râul Cavnic au căzut în interval de trei ore 29,5 l/mp, iar la staţia hidrologică Runcu, pe râul Mara au căzut în intervalul 6.00-18.00, aproximativ 44,5 l/mp. Nu au fost semnalate probleme deosebite, în aceste zone.