AcasăNews AlertINTERVIU cu independentul DENIS COVACI, tânărul de 26 de ani, care vrea...

INTERVIU cu independentul DENIS COVACI, tânărul de 26 de ani, care vrea să schimbe percepția despre politică și felul în care se face ea

spot_img

DISTRIBUIȚI

Odată cu definitivarea candidaturilor depuse la Biroul Electoral Județean Maramureș și începerea oficială a campaniei, fiecare dintre noi a luat la puricat oamenii care vor apărea pe buletinele de vot. Candidații care au trecut de bariera birocratică, sunt acum nevoiți să dea examenul final în fața alegătorilor. Ca la orice probă, fiecare încearcă să vină cu ce are mai bun, însă știm cu toți că nu poți îngrășa porcul în ajun. Pregătirea academică, experiența profesională și reputația celor înscriși în lupta politică, elemente care, de altfel, au marcat viața candidaților de la început până acum, reprezintă reperele majore pe care le cercetăm. Ar fi și culmea să fie altfel.

Și după ce-am început să analizăm listele, am văzut oameni care au mai candidat, oameni care au mai ocupat funcții publice și… oameni noi. Însă a fi nou nu înseamnă nimic. Cel puțin dacă noutatea este singura calitate pe care o aduci în spațiul public. Am început să-i verificăm pe cei propuși de partide, apoi am început să luăm la rând candidații indepedenți. Nu mică ne-a fost mirarea să descoperim un candidat diferit și atipic la categoria celor fără partid: tineri, educați și bine pregătiți.

Denis Covaci, căci despre el este vorba, este licențiat în Relații Internaționale și Studii Europene și absolventul unui masterat în Guvernanță Europeană la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca. În intervalul 2015-2016 a fost student bursier Erasmus la Institutul de Relații Internaționale al Universității Varșovia din Polonia, iar în perioada 2017-2018 a fost plecat cu același tip de bursă la Facultatea de Arte din cadrul Universității Passau, Germania. Astăzi, el este student doctorand al Facultății de Litere, domeniul Filosofie, din cadrul Centrului Universitar Nord Baia Mare – Universitatea Tehnică Cluj Napoca. Printre experiențele profesionale se numără un internship la Ambasada României în Republica Polonă, un stagiu la multinaționala Emerson din Cluj Napoca și o perioadă de consultanță la Instituția Prefectului – județul Maramureș, respectiv o lungă perioadă în departamentul de dezvoltare, marketing și comunicare al unei societăți din domeniul HORECA.

Reporter: Denis, candidatura ta este una surprinzătoare și atipică. Surprinzătoare, pentru că puține persoane de vârsta ta merg la vot în general, darmite să intre într-o cursă electorală. Atipică, pentru că nu vine sub sigla unui partid și pentru că, spre deosebire de mulți politicieni, ești calificat și pregătit (multe dintre diplome provenind din străinătate). Cred că oricine se întreabă, pertinent, de ce te-ai întors acasă?

Denis COVACI: În februarie 2018 m-am întors dintr-o bursă Erasmus de la Universitatea Passau. Am revenit la Cluj Napoca pentru a-mi finaliza ultimul semestru din cadrul masteratului și pentru a-mi prezenta lucrarea de dizertație. Doar că am fost puțin dezamăgit după revenire. Este vorba despre legea comparației teoretizată de Robert Cialdini în Psihologia Persuasiunii. Comparam Cluj Napoca, care este unul dintre cele mai importante orașe ca infrastructură, dezvoltare, locuri de muncă, nivel de trai din România, cu micuțul Passau, un oraș de 60 000 de locuitori din Bavaria, dar care oferea servicii medicale de cea mai bună calitate, transport feroviar de calitate, autostradă dintr-un capăt la altul al Germaniei, condițiile din cămine, profesorii bine pregătiți și nivelul de trai. Practic, comparam România cu Germania, pentru că diferența de chirie dintre cele două orașe era de vreo 30-50 euro în plus, însă veniturile și toate celelalte beneficii de care aveai parte în zona germană erau mult mult mai mari. Am fost pregătit în vara lui 2018 să plec din nou, de data aceasta la una dintre mătușile mele din Austria. Începusem procesul de aplicare pentru Organizația Națiunilor cu sediul la Viena, însă mama mea a deturnat acest plan, rugându-mă să mă implic pentru o vreme în afacerea familiei. În perioada iulie 2018-februarie 2020, pensiunea noastră a fost într-un proces de renovare și rebranduire. Apoi, a venit pandemia, care a cam limitat sau chiar eliminat posibilele oportunități pe domeniul meu de activitate. Oricum, în astfel de perioade tulburi, oricine vrea să fie acasă lângă cei dragi.

Reporter: De ce ai ales să intri în politică și de ce ai făcut-o din poziția de independent?

Denis COVACI: Toți ne dorim o schimbare. Este drept că în basme oamenii buni câștigă întotdeauna. Justiția este servită mai repede sau mai târziu, iar timpul vindecă orice rană. Din păcate, noi nu suntem într-un basm. Nu putem aștepta să ne cadă ceva din cer. Dacă vrem mai multă transparență, dacă vrem funcționari publici mai dedicați, dacă vrem o abordare înclinată spre viitor, trebuie să o cerem politicienilor sau să oferim o alternativă cetățenilor. Eu am intrat în cursă pentru că îmi doresc o îmbunătățire a orașului Baia Mare și a județul Maramureș. Pentru că sunt domenii în care încă este loc de mai bine. Mai mult, cred că politica nu trebuie să fie un scop în sine, ci un mijloc pentru a face lucruri pentru comunitate. Pentru a aduce Baia Mare, Maramureșul și România mai aproape de ce înseamnă un exemplu de succes. Poate nu putem construi autostrăzi peste noapte, dar putem să reparăm drumurile deja existente. Să le întreținem. Referitor la întrebarea despre candidatura din poziția de independent, pot să vă spun că a fost datorită faptului că m-am decis foarte târziu. Mulți dintre cei cu care m-am întâlnit mi-au spus că este timpul pentru o generație tânără, cultă și onestă. Însă am observat că lumea este foarte supărată și dezamăgită de oamenii pe care partidele aleg să-i pună în funcții și vrea să știe pentru cine își dă girul… vrea să vadă și să știe exact cui îi dă votul. Dacă votează un independent, știu pe cine votează. Dar când votezi un partid, pentru un om bun, trebuie să închizi ochii pentru alți 3-4 mai puțini buni. De aceea, am ales să candidez în acest mod. Pentru a fi sigur că voi avea legitimitatea de a cere în Consiliul Local sau Județean transparentizarea și digitalizarea unor procese, precum depunerea de petiții, de a cere informații sau pentru depunerea de acte. Astăzi poți deschide conturi bancare printr-o simplă aplicație (Revolut), iar noi trebuie să folosim dosare cu șine în triplu exemplar pentru absolut orice.

Reporter: Oricine își dorește mai multă digitalizare și transparență, însă trebuie să fii ales pentru a putea propune toate acestea. Iar asta mă duce la o altă întrebare. Care este feedbackul alegătorilor?

Denis COVACI: Sincer, am primit toate tipurile de feedback. Am primit mesaje de susținere, am fost muștruluit, am fost certat, am fost criticat, am fost felicitat. Unii mi-au spus că deși mă plac, ei nu mă vor vota. Nu pentru că nu ar vrea, ci pentru că au promis că după alegerile din 2012, când au susținut ei pe cineva, nu vor mai vota altul. Mi s-a spus că sunt prea tânăr. Multă lume mi-a spus că nu pot fi primar la 26 ani. Le-am spus că nu candidez pentru funcția de primar, ci pentru cea de consilier (local și județean). Acum, totul ține de percepție. Eu nu percep tinerețea ca fiind un defect. Practic, atunci când ești tânăr ai acel curaj nebun de a face, de a încerca, de a fi idealist. Uitându-ne în istorie, observăm că Mahomed al II-lea a cucerit Constantinopolul la 21 ani. Constantin Brâncuși a plecat, la 27 de ani, pe jos la Paris. Alexandru Ioan Cuza, la 28 ani, a avut o influență majoră asupra mișcării pașoptiste din Moldova. Și sunt multe alte exemple. Acum, fiindcă știm deznodământul, spunem că acești oameni și-au îndeplinit menirea. Dar gândiți-vă că Mahomed trăia într-un context foarte sensibil. Alți 12 sultani au încercat să cucerească capitala creștinismului, actualul Istanbul, și au eșuat, iar al 13-lea, un tânăr, promite că va reuși în condițiile în care mulți complotau să-i ia tronul, iar el trebuia să-și consolideze domnia. Drumul de la Târgul Jiu la Paris a celui mai mare sculptor român a durat un an. Însă uneori visurile te împing să ieși din zona ta de confort. Acești pași pe care îi vedem mici acum, au avut atunci un impact major. Eu asta le spun și oamenilor. Am intrat în politică pentru a readuce speranța că se poate, pentru a demonstra că există și oameni politici dedicați care vor și pot să facă ceva pentru binele celorlalți.

Reporter: Cum poți readuce speranța că se poate, că există oameni politici dedicați care vor și pot să facă ceva pentru binele celorlalți?

Denis Covaci: Ascultând. Ascultând ce are de spus cetățeanul, readucem speranța că se poate. Mulți oameni au probleme minore, dar care, nerezolvate, se crează o anxietate și o frustrare față de viață, administrație și politică. Autoritățile trebuie să-și schimbe acest modus operandi în care doar funcționarul public sau politicianul ales are dreptate. Dacă cetățeanul are nevoie ca groapa din fața blocului să-i fie astupată, să fie rezolvată situația în 5-10 zile. Ar trebui un program în genul „Vocea Clientului” doar că denumită „Vocea Cetățeanului”, la care să poți suna, să poți trimite sesizarea printr-un email/mesaj și să o poți marca într-o aplicație. Simplu. Aduci cetățeanul și problema lui mult mai aproape de factorii de decizie. Nu ar necesita o alocare bugetară prea mare, însă ar avea un impact major, pentru că ar fi o abordare care ar eficientiza procesul petiționării.

Reporter: Este clar că vrei să schimbi toate tiparele create pentru politicieni, politică și cum se face ea. Sper să reușești atât să câștigi alegerile, cât și să modernizezi politica noastră! Dar ce se se întâmplă dacă pierzi alegerile?

Denis COVACI: Când am învățat pentru examenul de Bacalaureat, la lecțiile de final de la Istorie, am fost captivat de povestea lui Ion Gavrilă Ogoranu, un disident anticomunist. El spunea cam așa: „Brazii se frâng, dar nu se îndoiesc”. Ce vreau să spun? Oricare ar fi rezultatul, voi continua să lupt pentru un viitor mai bun, pentru un oraș și un județ mai prietenos cu cetățeanul. Nu mă opresc aici. Însă aș fi mult mai eficient, dacă prin încrederea cetățenilor, aș putea să folosesc sala Consiliului Local și a celui Județean ca tribună pentru mesajele, visurile și problemele maramureșenilor. Vocea cetățeanului s-ar face mai clar și mai ușor auzită.

ActualMM

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA