Poliţiştii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba şi procurorii D.I.I.C.O.T. – S. T. Alba Iulia au efectuat, în această dimineaţă, 225 percheziţii la membrii unei grupări infracţionale, specializate în contrabandă cu bijuterii din aur. Pe parcursul investigaţiilor, au fost ridicate aproximativ 60 de kg. de bijuterii. 100 de persoane urmează a fi conduse la audieri.
Poliţiştii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba şi procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Alba Iulia au efectuat, în această dimineaţă, 225 percheziţii domiciliare pe raza mai multor judeţe, pentru destructurarea unei grupări infracţionale organizate, formată din 91 de persoane, specializată în săvârşirea de infracţiuni de contrabandă şi comercializare pe teritoriul României a produselor supuse marcării, fără a fi marcate.
La data de 9 decembrie a.c., a fost începută urmărirea penală faţă de 91 de persoane. Din investigaţii a reieşit că, în cursul anului 2013, pe raza judeţului Constanţa, s-a constituit, la iniţiativa unui cetăţean turc, o grupare infracţională organizată, structurată pe două paliere, având ca scop săvârşirea unor infracţiuni de contrabandă cu bijuterii din aur aduse din Turcia. „Iniţiatorul” ar fi deţinut o firmă de transport internaţional de persoane, cu autocare, atât pe ruta Turcia-România, cât şi pe alte rute internaţionale.
Gruparea infracţională s-ar fi constituit din intenţia unor mari vânzători de bijuterii de aur, din România şi Europa, de a primi, fără a fi supuse unui regim vamal (taxe vamale şi accize), dar mai ales neevidenţiate şi nedeclarate către autorităţile fiscale ale statului, în vederea creării posibilităţii comercializării lor ilegale, cantităţi foarte mari de bijuterii din aur. „Marfa” era astfel nedeclarată şi vândută ulterior neînregistrat, respectiv nefiscalizat (fără TVA şi impozit pe profit), prin magazinele deţinute de mai multe societăţi comerciale din România şi alte ţări din Europa.
Activitatea infracţională a grupării infracţionale organizate se realiza pe două paliere.
Astfel, bijuteriile erau aduse din Turcia cu autocarele firmei aparţinând „iniţiatorului”, pe bază de comandă făcută de diferiţi bijutieri, către membrii grupării sau direct în Turcia. După introducerea în ţară, bijuteriile erau depozitate/ascunse în spaţii special amenajate pentru disimulare, ulterior fiind distribuite unor „cărăuşi”. Aceştia din urmă foloseau mai multe autoturisme special modificate în ceea ce priveşte constituirea unor spaţii disimulate, le transportau în România, Bulgaria, Polonia, Ucraina, Serbia, Ungaria, Austria, Germania, Italia şi Macedonia, către diferite magazine de bijuterii şi colectau sumele de bani aferente comenzilor.
Totodată, membrii grupării infracţionale desfăşurau şi o activitate inversă, de colectare a bijuteriilor declasate şi de transport în Turcia, la schimb pentru bijuterii noi sau contra cost. În urma topirii lor, erau folosite în procesul de producţie de către bijutierii turci. Această activitate era derulată, de asemenea, pe teritoriul României şi al altor state (Serbia, Polonia, Ucraina, Austria, Italia, Ungaria, Germania, ş.a.).
Până în prezent, au fost ridicate aproximativ 60 de kg. de bijuterii din aur. Cea mai mare cantitate identificată la un transport intern a fost de aproximativ 20 de kilograme.
La sediul D.I.I.C.O.T – Serviciul Teritorial Alba vor fi aduse, în vederea audierii, 100 persoane.
Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale IGPR, D.I.P.I. şi S.R.I. şi a fost efectuată cu sprijinul Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală.
La activităţi au participat şi poliţişti de frontieră de la Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră şi Garda de Coastă.