Perioada de campanie electorală este un moment de bun augur pentru reprezentanții partidelor politice să promită realizarea unor proiecte odată ce ar ajunge în fotoliul de primar al municipiului Baia Mare.
Până nu demult, atât liberalii maramureșeni cât și cei social-democrați au fost îngrijorați de prețul ridicat al serviciilor de apă potabilă, dar și canalizare. Ieri, când pe masa lor s-a aflat un proiect de hotărâre care viza acordarea unor subvenții la aceste servicii pentru cetățenii fără posibilități materiale, atât reprezentanții PSD cât și PNL au fost împotriva proiectului. Poate nu dădea bine în această perioadă electorală să lase deoparte orgoliile politice și să se gândească la binele cetățeanului. Mai ales că proiectul, care prevedea acordarea subvențiilor, a fost ultimul propus de Cătălin Cherecheș în calitate de primar al municipiului Baia Mare.
Proiectul propus de Cătălin Cherecheș prevedea acordarea unei subvenții pentru serviciul de alimentare cu apă și canalizare, servicii furnizate de societatea Vital. Planul prevedea acordarea reducerii de doi metri cubi de apă și canal/persoană pentru familiile al căror venit mediu net pe membru de familie este până la suma de 650 de lei. Proiectul de hotărâre a fost însă supus amânării încă de la începutul ședinței de către Ciprian Cozoplean, consilier local PSD.
„Știm cu toții necesitatea soluționării problemei costurilor pentru apă. Soluția aceasta cu subvenții în cadrul familiilor cu situație materială nefericită este un subiect care stârnește interesul Consiliului Local și este un subiect care trebuie să îl tratăm foarte atent. Știm că este necesar și mi-aș dori ca să pot să votez pentru acest proiect să știu exact care este sursa de finanțare”, a spus Ciprian Cozoplean, consilier local PSD.
„Câte servicii de asistență socială directă sau mijloace de subvenționare a unor situații de acest gen mai vrem să înființăm în condițiile în care avem alte probleme?”, a replicat Călin Bota, consilier local PNL.
Răspuns la întrebările consilierilor a venit din partea aleșilor locali care reprezintă Coaliția pentru Baia Mare în Consiliul Local.
„Am spus și în comisii că acest proiect de hotărâre vizează persoane care se găsesc sub pragul de sărăcie în municipiul Baia Mare și care intră sub incidența unui program de combatere a sărăciei a Guvernului României și prin care autoritățile locale sunt obligate să sprijine reducerea costurilor pentru utilități și alte costuri care privesc aceste categorii. Consiliul Local și executivul vor fi obligate ca în luna iulie la rectificarea bugetară să ia în calcul și această hotărâre și să asigure bani necesari pentru implementarea lui”, a spus Ștefan Lupșa, reprezentantul Coaliției pentru Baia Mare.
„Dacă nu sunt disponibilități în conturile primăriei poate că putem face o mențiune aici. Și vin cu o propunere pe care Vitalul poate să o verifice. Prin diminuarea pierderilor de apă se poate acoperi această sumă necesară acordării de subvenție. Nu trebuie să coste bugetul primăriei această facilitate pentru familiile sau persoanele care se încadrează în această situație. Poate Vitalul să facă acest lucru și nu ar însemna nicio pierdere din bugetul primăriei ci ar însemna un ajutor care ar putea fi benefic”, a mai adăugat Dan Grumaz.
Chiar și așa, proiectul de hotărâre a fost retras în cele din urmă de pe ordinea de zi de către primarul interimar Istvan Ludescher. Rămâne de văzut când va fi readus în discuție, cel mai probabil doar după instalarea noului consiliu, după alegerile locale din 5 iunie 2016.
Simona Vasiac