Din 16 martie, momentul în care legea care interzice fumatul în spaţiile publice va intra în vigoare, fumătorii vor avea de ales: fie renunţă la viciu, fie vor face kilometri să iasă din instituţie ca să poată fuma. Asta doar dacă îşi permit „luxul” de a lipsi minute bune de la locul de muncă.
Noua lege interzice cu desăvârşire fumatul în spaţiile publice închise, astfel că nimeni nu va mai avea nicio scuză ca să tragă din ţigară.
Întrebaţi cum vor proceda după momentul 16 martie, reprezentanţii instituţiilor publice din oraş au precizat la unison că vor aplica legea.
„Asta este, respectăm legislaţia. Eu nici acasă nu fumez în casă. Dacă ne lasă să fumăm afară vom fuma afară, în pauze, pentru că nu avem de ales”, a declarat Gabriel Zetea, vicepreşedintele CJ Maramureş, fumător cu state vechi.
Nici în unităţile medicale nu se face niciun fel de concesie, în ciuda faptului că printre angajaţi sunt destui fumători.
„Clar, vom aplica legea. Sper ca cei mai mulţi să se lase de fumat, să renunţe la acest viciu. Recunosc, l-am avut şi eu dar am renunţat de ani buni la el”, a declarat Mona Medan, medic la Spitalul Judeţean de Urgenţă.
Vestea cea rea vine pentru bolnavii care sunt internaţi în secţiile care se întind pe cele 11 nivele ale celei mai mari unităţi medicale cu paturi din judeţ. Conducerea spune că fumatul va fi cu desăvârşire interzis, inclusiv pe terasele deschise de pe etaje, unde până acum pacienţii mai aveau „dezlegare” să fumeze câte o ţigară.
„Nu se va fuma nicăieri, dacă aşa spune legea. Vor dori să aprindă o ţigară, nu au decât să coboare 10 sau 11 etaje până în faţa spitalului sau unde se va putea fuma”, a declarat Vasile Pop, directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” Baia Mare.
Există totuşi o instituţie în Baia Mare unde legea care a apărut la nivel naţional a fost anticipată cu 15 ani în urmă. Este vorba despre Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu”, unde nu există şi nu a existat niciodată un fumoar în interior.
„Am ştiut că încet-încet, cu paşi mici dar dificili, aici se va ajunge. A fost un gest premonitoriu, dacă vreţi. Sunt ţări pe care eu le admir şi unde nu se fumează în intituţiile publice de ani de zile. În anul 1993, dacă vreţi, am fost în Statele Unite ale Americii şi în tot aeroportul nu era nici măcar un colţişor unde să se fumeze. Mă bucur că legea scoate fumatul afară din instituţiile publice pentru că mi-ar fi părut rău să sacrific un locşor pentru acest viciu în bibliotecă. Nu s-a fumat aici niciodată, chiar de la început, din anul 2001, de când s-a intrat întâia oară în noul sediu”, a precizat Teodor Ardelean, directorul bibliotecii.
Legea care interzice fumatul în spaţiile publice închise a fost publicată, luni, în Monitorul Oficial şi va intra în vigoare în termen de 45 de zile, respectiv pe 16 martie.
Potrivit legii, fumatul este interzis în „orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent”.
De asemenea, legea antifumat interzice fumatul în spaţiile de la locul de muncă şi în orice loc de joacă pentru copii, fie că este spaţiu închis sau în aer liber.
Interdicţia se aplică şi în mijloacele de transport în comun, în unităţile sanitare, de învăţământ, precum şi cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului, de stat şi private.
Fac excepție celulele pentru deținuți din penitenciarele de maximă siguranță. Totodată, fumatul este permis în camere special amenajate, exclusiv în zona de tranzit a aeroporturilor internaționale, cu respectarea următoarelor condiții: să nu fie spațiu de trecere sau de acces în spații publice închise, să fie dotate cu sisteme de ventilație funcționale care să asigure eliminarea fumului din tutun, cu presiune negativă, să fie dotate cu scrumiere și extinctoare și amenajate în conformitate cu prevederile legale în vigoare privind prevenirea și stingerea incendiilor și să fie marcate la loc vizibil cu indicatoare: „Cameră pentru fumat”, „Loc pentru fumat”.
Legea interzice și comercializarea produselor din tutun în unitățile sanitare și cele de învățământ, de stat și private, precum și vânzarea la bucată a țigaretelor, țigărilor de foi și cigarillos.
Nerespectarea prevederilor legii antifumat de către persoanele fizice se sancționează cu amendă contravențională de la 100 lei la 500 lei, iar nerespectarea de către persoanele juridice a prevederilor legii se sancționează cu amendă contravențională de 5.000 lei la prima abatere, cu amendă contravențională de 10.000 lei și cu sancțiunea complementară de suspendare a activității până la remedierea situației care a dus la suspendarea activității, la a două abatere. Săvârșirea unei noi contravenții se sancționează cu amendă contravențională de 15.000 lei și cu sancțiunea complementară de închidere a unității.