Copiii cu dizabilități intelectuale care frecventează cursurile Școlii Gimnaziale Speciale din Baia Mare au avut astăzi, 16 februarie, parte de evaluări complexe de sănătate gratuite.
Evenimentul a fost organizat de Fundația Special Olympics din România și a făcut parte din extensia proiectului ”Comunități Sănătoase”. Proiectului s-au alăturat și voluntarii de la Școala Sanitară din cadrul Seminarului Teologic Liceal „Sf. Iosif Mărturisitorul” din Baia-Mare.
Copiii cu dizabilități intelectuale au beneficiat de o testare a nivelului de glicemie, măsurarea tensiunii arteriale, determinarea indicelui de masă corporal și vor primi sfaturi despre cum să își îmbunătățească pe termen lung starea de sănătate. Fundația Special Olympics România urmărește prin toate programele pe care le desfășoară integrarea prin sport a persoanelor cu dizabilități intelectuale. Astfel, într-un mediu prietenos și distractiv, fără halate albe, copiii au fost întâmpinați de specialiști la consultații.
„Programul derulat astăzi face o evaluare de bază a sportivilor, persoanelor cu dizabilități. Mai exact, le măsurăm tensiunea arterială, înălțimea, greutatea, glicemia și calculăm indicii de masă corporală în așa fel încât ulterior să putem să le oferim niște sfaturi despre un mod de viață sănătos în ceea ce privește alimentația, hidratarea, activitatea fizică și protecția solară. Toate acestea pe termen lung au rolul de a îmbunătăți starea lor de sănătate. Un alt aspect al acestei activități este pregătirea pe viitor a unor specialiști. Lucrăm aici cu voluntari de la Școala Sanitară care, în mod sigur, se vor confrunta pe viitor, în activitatea lor, cu astfel de cazuri. Vrem să vadă ce înseamnă persoana cu dizabilitate și faptul că dizabilitatea intelectuală nu este responsabilă pentru toate afecțiunile lor atunci când se prezintă la medic”, a declarat medicul de familie Liliana Daniela Cupșa.
Claudiu este doar unul dintre voluntarii care s-a alăturat programului iar ideea de a face bine pentru cei care au nevoie de o mână de ajutor îl împinge de la spate să participe la cât mai multe evenimente de acest gen.
„Nu am mai făcut așa ceva niciodată și m-am gândit că va fi ceva frumos. Eu sper ca acest eveniment să fie ca și un exemplu pentru toți și ca toți să îi ajutăm pe cei care au nevoie de noi. Chiar dacă ei nu pot sau nu au posibilitatea noi trebuie să încercăm, cât de cât, cu ce putem, să îi ajutăm”, a spus Claudiu Cupar.
Potrivit organizatorilor evenimentului, sportul este forma principală de integrare pentru persoanele cu dizabilități pentru că astfel ei își arată abilitățile pe care le au.
Simona Vasiac