ÎNTÂLNIRE DE LUCRU La invitația prefectului Sebastian Mihai Lupuț, vineri, 9 iunie, Ionuț George Diaconeasa, consilier secretar de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, s-a întâlnit, la Palatul Administrativ, cu reprezentanții instituțiilor din domeniul agricol din județul Maramureș. Au participat: Virgil Țânțaș, director executiv al Direcției pentru Agricultură Maramureș, Viorica Ciocian, director adjunct al aceleiași instituții, Ioan Florin Urs, director executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Maramureș, Vasile Viorel Pop, director executiv adjunct al Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Maramureș, Melania Oltean, coordonator al Oficiului Fitosanitar Maramureș, Ioan Mihalca, șef serviciu în cadrul Oficiului Județeran de Zootehnie Maramureș, Sorin Pop, director al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, și Gabriela Tulbure, primarul orașului Seini.
Printre temele aduse în discuție s-au numărat: evaluarea pentru întocmirea amenajamentelor pastorale, domeniu la care Maramureșul nu stă deloc bine, problema subvențiilor pentru producători și crescători de animale, problema cadastrului și a intabulărilor, programele și măsurile dezvoltate de Ministerul Agriculturii în beneficiul crescătorilor de animale de rasă. Direcția Sanitar-Veterinară și Direcția Agricolă au fost felicitate pentru buna colaborare, care a dus la certificarea unui număr important (54) de produse tradiționale în județul nostru. Se dorește identificarea unor produse tradiționale cu potential și promovarea lor în circuitul european. S-a ridicat problema imposibilității aplicării pe PNDR de către satele adiacente unor orașe, fapt care afectează un număr important de locuitori ai Maramureșului, desi realitatea geografică și socială corespunde mediului rural.
Prefectul județului Maramureș i-a înaintat consilierului Ionuț George Diaconeasa o adresă prin care solicită modificarea legislației în sensul permiterii înstrăinării pășunilor din intravilan în vederea demarării unor investiții. În situația aceasta se regăsesc suprafețe mari de teren, chiar și din jurul Băii Mari, care conform legislației ar trebui folosite pentru pășunat, în condițiile în care numărul de animale deținut de locuitorii din zonă este foarte restrâns, iar terenurile rămân, practic, neutilizate.
Doamna primar Gabriela Tulbure a cerut sprijin pentru stația de biogaz din localitate, un proiect pilot extrem de util pentru combaterea nitraților și nitriților din mediu, însă care nu este profitabil financiar.
Totodată, s-a vorbit despre lipsa subvențiilor APIA pentru proprietarii care dețin terenuri incluse în rezervațiile naturale, situație care naște nemulțumiri; despre necesitatea ca în piețe să se asigure în proporție de 40% spațiu de desfacere pentru producători, așa cum prevede legea; despre greutățile pe care le întâmpină fermierii în valorificarea laptelui, ca și despre dorința proprietarilor de livezi de a primi ajutoare de minimis și despăgubiri pentru producțiile distruse de înghețurile târzii, ca și de polenizarea incompletă cauzată de temperaturile scăzute.
Comunicat de presă Instituția Prefectului – Județul Maramureș