Ucraina a demarat un proces de reabilitare a principalelor magistrale rutiere, în contextul în care un procent important de drumuri se află într-o stare avansată de degradare, iar pentru acest an s-a avut în vedere reabilitarea a 6-7% din drumuri și obiectivele de infrastructură transfrontalieră cu România și Ungaria.
În acest context, prefectul județului Maramureș, Sebastian Mihai Lupuț, împreună cu prefectul județului Satu Mare, Radu Bud și președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba, s-au întâlnit vineri, 18 noiembrie, în punctul de frontieră Halmeu-Diakovo, cu o delegație din Ucraina condusă de ministrul infrastructurii, Vladimir Omelian.
Din delegația română au făcut parte și reprezentanți din conducerea Companiei Naţionale de Căi Ferate CFR SA, ai Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației și ai Vămii Halmeu. Delegația ucraineană a mai fost compusă din Valerii Lunchenko, deputat al poporului în Rada Supremă a Ucrainei (Parlamentul Ucrainei), guvernatorul Regiunii Transcarpatia, Ghennadi Moskal, membri din conducerea Administrației de stat a Regiunii Transcarpatia, precum și reprezentanți ai autorităților fiscale, feroviare și de frontieră din Ucraina.
De ce e importantă înlesnirea legăturilor cu Ucraina
Prefectul județului Maramureș, Sebastian Mihai Lupuț, a arătat necesitatea înlesnirii legăturilor cu Ucraina și a dezvoltării infrastructurii în zona de frontieră prin redeschiderea punctului de trecere a frontierei de la Câmpulung la Tisa (feroviar), prin continuarea demersurilor pentru construirea unui nou pod între Sighetu Marmației și Biserica Albă (rutier), dar și prin deschiderea unui nou punct de trecere a frontierei în apropierea localităților Piatra și Teceu Mic (pe partea română), care să facă legătura cu localitatea Vishkovo din Ucraina. Reprezentantul CFR Infrastructură a dat asigurări că punctele de trecere a frontierei de la Câmpulung la Tisa și Valea Vișeului ar putea fi operaționale în cel mai scurt timp.
Totodată, conducerea județului Satu Mare își propune redeschiderea punctului de trecere a frontierei Tarna Mare – Hija, pentru care partea română a prins în bugetul pentru anul viitor sumele necesare, precum și analizarea posibilității realizării unei conexiuni feroviare de transport călători între Satu Mare și Ucraina prin Halmeu.
Atât partea română, cât și partea ucraineană și-au exprimat bucuria față de relaxarea regimului de vize pentru Ucraina, decisă recent de Uniunea Europeană.
Discuțiile au avut drept concluzii constituirea unei comisii lucru mixte formate din reprezentanți ai autorităților din Maramureș, Transcarpatia și Satu Mare și demararea unui plan comun de acțiuni care va avea ca scop realizarea proiectelor menționate.
Informații furnizate de către Instituția Prefectului – Județul Maramureș