Cătălin Cherecheș s-a aflat astăzi, 23 iunie, din nou în fața magistraților de la Tribunalul Maramureș. S-a judecat solicitarea depusă de avocații acestuia de revocare a măsurii de arest preventiv și înlocuirea acesteia cu o altă măsură preventivă. În data de 16 iunie, în vederea soluționării cererii de recuzare formulată de avocatul Călin Herța, cauza s-a amânat pentru data de 22 iunie. Și aici, chiar dacă unora le va pica din nou greu, apare un nou semn de întrebare. Asta deoarece, deși termenul stabilit pentru judecarea solicitării de recuzare a fost stabilit pentru 22 iunie, aceasta s-a judecat înainte de termen, respectiv în 17 iunie! Acest lucru este confirmat inclusiv pe site-ul Curții de Apel Cluj, unde arată negru pe alb:
„17/06/2016. Prin Încheierea penală din 17.06.2016: În temeiul art. 67 alin. 5 cu trimitere la art. 67 alin. 4 Cod procedură penală respinge ca inadmisibilă cererea de recuzare a completului de judecată investit cu soluţionarea dosarului nr. 1109/100/2016/a1.3 al Tribunalului Maramureş formulată de inculpatul C.C., prin avocatul ales H.C. Fără nici o cale de atac. Pronunţată în camera de consiliu azi, 17 iunie 2016”.
Evident, nu este vorba de primul semn de întrebare în cazul Cătălin Cherecheș și va veni cu certitudine momentul în care magistrații vor trebui să răspundă pentru toate aceste amănunte și semne de întrebare bătătoare la ochi sau chiar la limita legii, cum ar putea interpreta unii.
Revenind la cererea de revocare a măsurii de arest preventiv, presimțind probabil că nu i se va face dreptate la instanța maramureșeană, la termenul de miercuri, 22 iunie, Cătălin Cherecheș a solicitat să nu fie adus în fața magistraților, fiind reprezentat de avocații săi. Instanța a apreciat însă că “prezența inculpatului este necesară, lipsa acestuia neîncadrându-se în prev.art.242 alin.8” din Codul de procedură penală și a amânat pentru joi, 23 iunie, cauza. Deși același Cod prevede că acuzatul poate să ceară să nu fie prezent… Normal, poate unora, ușor mai masochiști, le place să își privească “victima” în timpul “vânătorii”. La termenul de astăzi, 23 iunie, magistrații au respins solicitarea, aceasta urmând să fie atacată cu recurs de către apărătorii lui Cătălin Cherecheș în 48 de ore de la pronunțare.
Ce urmează? La Curtea de Apel Cluj s-a cerut strămutarea dosarului la o altă instanță, termenul fiind de 30 iunie. Dacă se va admite această solicitare formulată de avocații lui Cherecheș, sentința dată în 23 iunie de Tribunalul Maramureș va fi anulată și se va judeca la o altă instanță aflată în raza Curții de Apel Cluj. Poate acest fapt ar permite un proces echitabil, asta deoarece, este cât se poate de clar, în cazul Cherecheș doar de echitate nu poate fi vorba. 60 de zile au trecut de când acesta este reținut preventiv, ținut în penitenciarul Gherla, alături de condamnați pe viață și infractori periculoși.
O altă speranță este reprezentată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului care va judeca dosarul înaintat de avocații lui Cătălin Cherecheș în ceea ce privește abuzurile la care a fost supus prin reținerea sa preventivă și încălcarea mai multor drepturi, dar și a prezumției de nevinovăție. Vă vom ține la curent pe tema acestor subiecte. Chiar dacă deranjăm anumite medii prin îndrăzneala cu care tratăm acest subiect, spre deosebire de presiunile care vin din zone politice și ale unor instituții ale statului.
Annamaria Somay