În România fiecărei persoane îi sunt garantate dreptul de a-şi alege liber profesia şi locul de muncă, dar oare câţi dintre tineri au posibilitatea de a face ceea ce permite legea?
Advocacy Team BM organizează în data de 30.05.2012, la ora 10:00, la sala de Conferinţe Millennium Business Center clădirea M1, masa rotundă cu tema: Modalităţi de reducere a şomajului în rândul tinerilor, în Baia Mare. Scopul mesei rotunde este de a facilita dezbaterea electorală în jurul problemelor de interes major ale comunităţii, prin facilitarea colectării soluţiilor concrete, argumentate ale candidaţilor la problema anunţată. Opiniile verbale exprimate în cadrul evenimentului vor aparţine în exclusivitate candidaţilor la funcţiile locale şi judeţene, fiecare invitat având alocat un timp egal pentru prezentarea platformei electorale şi a soluţiilor specifice temei abordate.
Vor fi supuse dezbaterii următoarele aspecte :
1. Rolul educaţiei – compatibilitate între conţinutul învăţării şi cerinţele pieţei de muncă din Baia Mare;
– modul în care unităţile şcolare subordonate Primăriei şi Consiliului Local răspund nevoilor angajatorilor maramureşeni.
2. Consecinţele şomajului pe plan local – generaţia tinerilor de azi – generaţia zero (zero locuri de muncă, zero venit, zero perspective)?
3. Soluţii propuse pentru încadrarea tinerilor aflaţi în căutarea unui loc de muncă pe piaţa muncii şi în special soluţii pentru prevenirea şomajului în Baia Mare şi judeţul Maramureş.
Datorită lipsei de experienţă şi a unui număr redus de competenţe profesionale, în comparaţie cu majoritatea adulţilor deja integraţi în câmpul muncii, tinerii întâmpină deseori dificultăţi în identificarea de locuri de muncă. Potrivit raportului mondial asupra tinerilor realizat de către Naținuile Unite, rata şomajului în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 16 – 35 de ani le-a depăşit de mult pe cele reprezentative altor grupe de vârste şi a atins cea mai mare creştere anuală în 2009; o cifră record -75,4 milioane de tineri adulţi nu aveau un loc de muncă.
Nivelul ridicat al şomajului în rândul tinerilor este reprezentativ si are două influențe majore: scăderea şanselor de angajare ale indivizilor în general şi diminuarea oportunităţilor de dezvoltare economică, atât la nivel naţional, cât şi la nivel global. S-a dovedit faptul că şomajul în rândul tinerilor produce efecte pe termen lung atât asupra venitului, cât şi asupra stabilităţii la locul de muncă, întrucât tinerii afectaţi de şomaj au un nivel mai scăzut de credibilitate şi nu sunt la fel de încrezători şi flexibili când vine vorba de oportunităţi de angajare, dezvoltându-se mai greu din punct de vedere profesional.
La sfârşitul lunii aprilie 2012, rata șomajului la nivel naţional, a fost de 4,73 %, mai mică cu 0,32 pp decât cea din luna martie a anului 2012 şi mai mică cu 0,75 pp decât cea din luna aprilie a anului 2011.Numărul total al şomerilor înregistraţi în evidenţele agenţiilor judeţene pentru ocuparea forţei de muncă la finele lunii aprilie a fost de 425.841 de persoane, cu 28.700 persoane mai puţine faţă de finele lunii anterioare.
În ceea ce priveşte rata şomajului înregistrat pe sexe, în luna aprilie 2012, comparativ cu luna precedentă, rata şomajului masculin a scăzut de la valoarea de 5,41 % în luna martie, la valoarea de 5,02%, iar rata şomajului feminin a scăzut de la 4, 64% la 4, 41%.
Structura şomajului pe grupe de vârstă în luna aprilie 2012 se prezintă astfel : 49.256 şomeri au sub 25 de ani; 34.062 şomeri au între 25 şi 29 de ani; 106.835 şomeri au între 30 şi 39 de ani; 119.529 şomeri au între 40 şi 49 de ani; 57.809 şomeri au între 50 şi 55 de ani ; 58.350 şomeri au depăşit 55 de ani. Rata şomajului a scăzut în majoritatea judeţelor, cele mai mari scăderi înregistrându-se în judeţele: Ialomiţa cu 0,83 pp, Harghita şi Mehedinţi cu 0,80 pp, Alba cu 0,74 pp, Vaslui şi Dâmboviţa cu 0,66 pp şi Tulcea cu 0,61 pp. Cele mai ridicate niveluri ale ratei şomajului au fost atinse în judeţele: Vaslui (8,98 %), Mehedinţi (8,74 %), Teleorman (8,39 %), Dolj (8,31%), Covasna (7,97%), Buzău (7,13%), Galaţi (6,96%), Gorj (6,95%), Ialomiţa (6,62%) şi Alba (6,61%). Din totalul şomerilor înregistraţi la nivel naţional, 150.939 au fost şomeri indemnizaţi şi 274.902 neindemnizaţi. Numărul şomerilor indemnizaţi a scăzut cu 19.881 persoane, iar numărul şomerilor neindemnizaţi a scăzut cu 8.819 persoane faţă de luna precedentă.
La nivel județului Maramureș, rata şomajului în luna aprilie 2012 se prezintă astfel: din totalul şomerilor înregistraţi de 7757 de persoane din care 3388 sunt femei, 3153 sunt indemnizaţi iar 4604 sunt neindemnizaţi. Astfel ne confruntăm în prezent cu o rată a șomajului de 3,74% iar referitor la şomajul înregistrat pe sexe, rata şomajului masculin a crescut. Este de 3,95% iar rata șomajului feminin de 3,49% .
Consecinţele psihologice asupra tinerilor sunt şi ele semnificative. Lucrările de specialitate din domeniu arată că există legături evidente între rata şomajului la tineri şi comportamentul antisocial, alcoolism, boli mentale şi fizice, care pot lăsa efecte pe durata întregii vieţi. Experţii afirmă, de altfel, că protestele de stradă din ţările Uniunii Europene care au izbucnit odată cu criza au legătură directă cu rata mare a şomajului din rândul tinerilor.
Această problemă este într-adevăr, o bombă cu ceas, tratată cu maximă seriozitate în Uniunea Europeană şi care trebuie dezamorsată fără întârziere şi în România. Este nevoie de o strategie coerentă pe termen mediu şi lung, care să cuprindă măsuri pentru crearea de locuri de muncă pentru tineri, precum acordarea de facilităţi fiscale angajatorilor, încurajarea şi finanţarea liberei iniţiative în rândul tinerilor, concentrarea pe dezvoltarea sectoarelor pentru care există deja mii de absolvenţi ce nu au însă locuri de muncă, dar şi coordonarea programelor educative cu dinamica pieţei de muncă.